Linkuri accesibilitate

Campionatul național de milă (Evenimentul zilei)


Tania Radu
Tania Radu

Dreptul de a-și comemora marile nenorociri (România liberă)


Poate ca ziua de 28 iunie ar trebui considerata si in Romania „ziua ocupatiei sovietice”, intocmai cum prevede decretul presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu – se arata in comentariul semnat de Nioclae Prelipceanu in Romania libera. Documentul cu pricina a fost ca si ignorat dincoace de Prut. „Probabil ca suma cetatenilor dintre Prut si Nistru nu e o natiune, un popor cu atat mai putin, dat cata vreme aceasta fictiune istorica, Republica Moldova, se pastreaza, ei au drepturile lor de a-si comemora marile nenorociri”, mai scrie Prelipceanu, care face o apropiere intre tacerea impusa detinutilor politici la iesirea din inchisoare si tacerea tarilor iesite, in urma cu 20 de ani, din sfera de influenta a Rusiei.

Portalul de stiri Hotnews informeaza astazi despre atitudinea presei ruse fata de perspectiva reluarii miercuri, la Viena, a negocierilor in format 5+ 2 privind Transnistria. Stirea citeaza Kommersant in legatura cu opinia mai multor diplomati rusi ca principala piedica in obtinerea unor progrese in aceste negocieri ar fi presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a ales o confruntare directa cu Moscova. Pesimismul s-ar explica si prin faptul ca nici Tiraspolul, nici Chisinaul nu si-au modificat intre timp atitudinea pe acest subiect.

Sorin Ionita se refera in comentariul sau saptamanal din Evenimentul zilei la modul in care cirula informatia despre inundatiile din Romania. Dupa esecul rasunator al meteorologilor, care au prezis o vara foarte secetoasa si calda, s-ar califica esecul presei de stiri, care difuzeaza intruna „un caleidoscop cu oameni in apa, revarsari, babe salvate cu barca, vaci inotatoare si catei aburcati in carca, fara sa poata da un contur sistematic al problemei si o estimare a ce si unde se afla in apa. A trebui sa dau pe iau de pe google planse ca sa ma lamuresc unde sunt zonele afectate, ce suprafete de teren si ce cai de comunicatie s-au taiat”.

Si Elena Vijulie scrie in Romania libera despre tonul stirilor de presa pe tema inundatiilor, ton pe care-l defineste in formula „campionatul national de mila”.
XS
SM
MD
LG