Linkuri accesibilitate

6.07 - Chișinău: Moldova la ora republicii parlamentare


Preşedintele R. Moldova a regretat faptul că Parlamentul a operat modificări la Legea supremă, fără a aştepta avizul Curţii Constituţionale la iniţiativa de instituire a republicii prezidenţiale.


6 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Moldova la ora republicii parlamentare.

Dan Ionescu: Votul de miercuri din Parlament în favoarea întăririi puterii Legislativului şi Executivului a provocat un adevărat val de reacţii, inclusiv unele venind din partea preşedintelui Petru Lucinschi. Lucrul nu este de mirare, dacă avem în vedere faptul că modificările Constituţiei, aprobate ieri, pot fi considerate drept cel mai important eveniment de la adoptarea Legii fundamentale a statului, în 1994. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Alexandru Eftode.

Preşedintele Petru Lucinschi a declarat astăzi, în cadrul unei emisiuni informative la Televiziunea naţională, că va promulga modificările la Constituţie, operate miercuri de Legislativ, deoarece nu ar avea rost să tergiverseze intrarea lor în vigoare. Modificările prevăd instituirea în Republica Moldova a sistemului parlamentar de guvernare, în care şeful statului este ales de Legislativ.

Petru Lucinschi a spus, că Parlamentul şi-a însuşit ieri, practic, întreaga putere în stat, neglijind pricipiul separării puterilor. De aceea, a continuat şeful statului, deputaţii trebuie să anunţe cât mai urgent, care este majoritatea parlamentară ce-şi va asuma responsabilitatea pentru conducerea ţării. Şeful statului a mai declarat, că deputaţii i-au lipsit pe alegători de dreptul constituţional de a-şi exprima opiniile în mod direct în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Petru Lucinschi consideră, de asemenea, că trecerea la forma parlamentară de guvernare ar putea prejudicia negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean, care se apropiau de sfârşit. Potrivit şefului statului, liderii transnistreni preferau să negocieze cu un preşedinte ales de tot poporul, decât cu un Parlament, în care nu există o majoritate bine conturată.

Preşedintele Republicii Moldova a regretat faptul că Parlamentul a operat modificări la Legea supremă, fără a aştepta avizul Curţii Constituţionale la iniţiativa de instituire a republicii prezidenţiale. Curtea urmează să examineze acest proiect marţia viitoare. Petru Lucinschi nu a precizat ce acţiuni va întreprinde pentru a-şi finaliza, într-un fel sau altul, intenţia de a institui sistemul prezidenţial de guvernare.

Solicitat de noi, deputatul independent, Ion Morei, cunoscut drept una din persoanele apropiate şefului statului, ne-a declarat astăzi că „în mod logic, preşedintele va urma procedura prevăzută de legislaţie şi va depune iniţiativa privind republica prezidenţială spre examinare în Parlament.” Totodată, Ion Morei a spus, că Petru Lucinschi ar putea cere Paramentului desfăşurarea unui referendum constituţional, solicitare pe care deputaţii nu o pot respinge.

Să precizăm, însă că, potrivit legislaţiei, Parlamentul va putea examina proiectul şefului statului abea după şase luni de la avizarea lui de către Curtea Constituţională. Solicitarea lui Petru Lucinschi de a desfăşura un referendum constituţional va putea fi examinată de către Parlament tot peste şase luni. În cazul în care Curtea Constituţională va da un aviz pozitiv marţi, 11 iulie, deputaţii vor putea începe examinarea proiectului şefului statului cu 4 zile înainte ca mandatul de preşedinte al lui Petru Lucinschi să expire. Însă deputaţii au dreptul să examineze şi mai târziu iniţiativa respectivă.

Să amintim că două formaţiuni neparlamentare – Partidul Naţional Liberal şi Uniunea Centristă, creată recent de acelaşi Ion Morei, au criticat decizia adoptată ieri de Legislativ. Liderul Partidului Naţional Liberal, Mircea Rusu, a declarat la o conferinţă de presă că „instituirea republicii parlamentare ar putea duce la concentrarea puterii în mîinele unui grup mafiot de şefi de partide.” PNL-ul a creat în primăvara acestui an Mişcarea salvării naţionale, care-şi propunea drept obiectiv identificarea unui singur candidat al dreptei pentru alegerile prezidenţiale, ce urmau să se desfăşoare la sfârşitul anului.

După modificarea Constituţiei, scrutinul prezidenţial general nu va mai avea loc. În aceste condiţii, aşa cum au observat participanţii la conferinţa de presă, existenţa Mişcării salvării naţionale nu ar mai avea rost.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG