Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Problemele justiției bulgare


În prima jumătate a anului procuratura a prescris 81 000 de dosare din care numai 1 000 sunt cu autor cunoscut.


În ultimii ani Bulgaria este țara cea mai des criticată din Uniunea europeană pentru ineficacitatea sistemului său judiciar. În ciudă eforturilor noilor guvernanți din partidul centrist GHERB situația evoluează spre mai rău, scrie ziarul electronic „Mediapool”. În prima jumătate a anului procuratura a prescris 81 000 de dosare din care numai 1 000 sunt cu autor cunoscut. Este citat procurorul șef adjunct Valeri Părvanov.

48 la sută din infracțiunile declarate de cetățenii au fost elucidate. La aceasta cifră relativ bună, s-a ajuns luând în calcul un număr mare de dosare cu acuzați care au cauzat accidente de circulație sau au fost prinși la volan în stare de ebrietate. În astfel de cazuri se ajunge la 100 de procente rezolvare.

Părvanov a recunoscut că fără aceste dosare gradul de rezolvare a tuturor cazurilor scade la 17-18 procente.

De vină pentru eficacitatea scăzută a sistemului, după cum afirmă procurorul-șef adjunct, sânt nu numai poliția, procuratura și ancheta penală ci și cetățenii care nu cooperează. Un an se așteaptă în medie pentru rezultatele unor expertize tehnice. Din cauza unor expertize mai lente întîrzie anchetarea ex-premierului socialist, Serghei Stanișev. În acest caz procurorii depind de experții.

Jumătate din dosare se încheie prin înțelegeri iar 10 procente – prin procedura penală de urgență. De regulă aceasta garantează sentințe de două sau chiar trei ori mai mici.

Abia o treime din toți condamnați ajung după gratii. Acum în închisori se află 8900 de persone. După cum afirmă Părvanov, și aceasta cifră crează probleme întrucât dacă standardul european pentru suprafața medie la un deținut va fi respectat, închisorile bulgare trebuie să găzduiască de două ori mai puțin deținuți. Situația se complică de faptul că începând de 1 ianuarie 2011 Bulgaria trebuie să-și ia înapoi cei aproape 3 000 de deținuți care se află în celelalte țări membre ale Uniunii.

După cum afirmă procurorul-șef adjunct, crearea unor tribunale speciale anticorupție va putea avea efecte benefice pentru activitatea procuratirii.
XS
SM
MD
LG