Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu la nivelul „paliativelor populiste” (Evenimentul zilei)


Tania Radu
Tania Radu

Sfîrșit de idilă cu electoratul (Gândul).


Presa cotidiana comenteaza prezenta presedintelui Traian Basescu in zonele inundate, remarcand semnele scaderii de popularitate. In Adevarul, Ovidiu Nahoi admite ca, in ciuda rosiilor si a oualor aruncate in directia premierului Emil Boc, romanii sunt departe de a manifesta direct ostilitate fata de guvernanti. Nici premierul, nici presedintele nu au intalnit in satele cotropite de apa manifestarea colectiva a nemultumirii, ci doar lipsa de speranta, ceea ce comentatorului i se pare si mai grav. Nemultumitii sunt, in opinia sa, un semn al exercitiului democratic, in timp ce lipsa de speranta este simptomul zdrobitor al esecului unei guvernari.

Intre timp, prind teren tendintele extremiste. Drept exemplu, Ovidiu Nahoi pomeneste intentia patronului OTV, Dan Diaconescu de a-si infiinta un partid si, respectiv, reaparitia, in acest weekend, a Partidului Comunist Roman.

In Evenimentul zilei, Ioana Lupea nu remarca in aceeasi masura scaderea de popularitate a sefului statului, in schimb il critica pentru ca se mentine la nivelul „paliativelor populiste”. Basescu le-a reprosat oamenilor ca si-au facut case in zone inundabile. Jurnalista reaminteste ca statul e cel care treabuia sa stabilileasca reguli clare care sa interzica acest lucru. „Cu ce ne ajuta pe noi, cateva milioane de locuitori ai acestei tari, ca presedintele Romaniei va fi pe santier la Saucesti sau la Dornesti?”, se intreaba Lupea, adaugand ca acest tip de reactie e chiar periculos: „stimuleaza o mentalitate paguboasa, aceea ca sediul responsabilitatii pentru tot ceea ce ni se intampla e undeva pe la Bucuresti, de unde vine, uneori, si salvarea”.

Rodica Ciobanu scrie in Gandul despre sfarsitul idilei presedintelui cu electoratul. Traian Basescu ar fi demonstrat lipsa de empatie atunci cand le-a reprosat satenilor cu case inundate ca s-au obisnuit sa ceara sprijin autoritatilor.
XS
SM
MD
LG