Linkuri accesibilitate

Experiențe britanice în problema minorităților


Europarlamentarul britanic Nirj Deva
Europarlamentarul britanic Nirj Deva

Europarlamentarul Nirj Deva: „Ceea ce am făcut noi unic în Anglia este că am devenit experți în integrarea noilor veniți în ceea ce se numește a fi britanic”.


Nirj Deva este membru al Parlamentului European din 1999. Nascut in Sri Lanka, Deva este primul politican de extractie indiana care reprezinta Partidul Conservator din Marea Britanie in legislativul european. Desi membru al unei minoritati nationale in tara sa, politicianul britanic este una dintre cele mai proeminte personalitati din Parlamentul European, fiind vicepresedinte al Comisiei de dezvoltare si membru al Subcomisiei pentru drepturile omului. Intr-un interviu pentru Europa Libera, acordat Iolandei Bădiliță, Nirj Deva explica felul in care abordeaza tara sa problematica drepturilor minoritatilor.

Europa Liberă: Dle Deva, cum este abordata in UE in problema drepturilor minoritatilor?


Nirj Deva: Situatia minoritatilor nationale in UE pare sa fie una miscatoare. Uneori devine foarte importanta. De exemplu rolul tiganilor, a romilor migranti, oricum le-ai spune. In circumscripția mea, in Marea Britanie, incercam sa ii implicam in comunitate, sa se simta utili in societate. Insa, recent, am constatat ca in cadrul Uniunii Europene este un nivel de sprijin neuniform pe acest subiect. De exemplu conflictele maghiarilor in Romania sau Slovacia, rolul Transilvaniei si Ungariei in aceasta situatie care se intampla in ceea ce a fost odata Imperiul Austro-Ungar.

Europa Liberă: Suneti la curent cu o astfel de situatie? Este foarte specific subiectul…

Nirj Deva: Da, sunt. Si anticipez ca se va crea o situatie grava acolo. Intreaga Uniune Europeana ar trebui sa fie atenta la ce se intampla acolo. Daca situatia de acolo va degenera aceasta va decredibiliza cooperarea europeana.

Europa Liberă: Reprezentati aici, la Parlamentul European, Marea Britanie. Si ati fost votat de…

Nirj Deva: 8 milioane de oameni din sud-estul Angliei.

Europa Liberă: Anglia este o tara in care convietuiesc multe minoritati. Cum au fost inclusi reprezentantii minoritatilor in procesul de constructie a societatii britanice?

Nirj Deva: Dupa cum probabil ca stiti Marea Britanie este o tara de imigranti. Initial Marea Britanie a fost constituita de celti, apoi au venit scotieni, irlandezi, saxoni si asa mai departe. Cand Regina Elizabeta conducea Anglia, a scris o scrisoare in 1596 (pe cand populatia Angliei era de 3 milioane) in care se plangea ca in Anglia sunt prea multi africani adusi de comercianii de sclavi si cerea sa fie trimisi inapoi in Africa. Situatia a evoluat.

Ceea ce am facut noi unic in Anglia este ca am devenit experti in integrarea noilor veniti in ceea ce se numeste a fi britanic. Eu nu sunt englez, nu sunt scotian sunt britanic. Eu, ca britanic de extractie indiana, am trecut peste rasa pentru a deveni britanic. Iar acesta este un concept foarte interesant. Poti fi scotian si britanic, irlandez si britanic. Esti supusul reginei britanice. Nu ai nationalitate engleza. Nu exista cetatenie engleza, ci britanica. Asa ca oricine vine aici, fie ca e musulman, evreu, indian, devine britanic. Deci, nu sunt englezi dar sunt britanici. Nicaieri in lume, in afara Uniunii Europene (unde spunem des ca suntem europeni, dar suntem europeni spanioli sau francezi…).

Europa Liberă: Acesta este oarecum similar cu exemplu britanic pe care il invocati.

Nirj Deva: Da, dar sunt oameni carora nu le place asta, pentru ca doar spunand ca esti european nu te poti identifica. Noi, britanicii, ne putem insa identifica: suntem parte din cultura britanica din coroana britanica, din parlamentul britanic din armata britanica. Suntem britanici.
XS
SM
MD
LG