Linkuri accesibilitate

Singur pe planetă, cu motocicletă


Tînărul debusolat călare pe motocicletă e un fenomen care ar trebui să ne pună pe gînduri.


Într-una din zile am văzut cum un tînăr cu pletele-n vînt, călare pe o motocicletă impozantă, zbura cu o viteză năucitoare pe una din străzile capitalei. Motocicleta aceea părea un bolid şi răspîndea un urlet îngrozitor.
„Cum de nu se teme să meargă cu o asemenea viteză?” m-am întrebat. Şi am găsit imediat un răspuns.

Păi, era pesemne unul dintre tinerii motociclişti pentru care viteza e sinonimă cu rostul vieţii şi care, atunci cînd încalecă bidiviul de fier, se simt singuri pe planetă. M-am gîndit apoi că – dată fiind viteza uluitoare cu care se deplasa – tînărul acela era pe buza prăpastiei. Şi nu doar el, ci şi cei care erau prin preajmă.
N-am găsit însă un răspuns la o altă întrebare: dar cum e posibil să dezvolţi o viteză atît de periculoasă într-un oraş burduşit cu poliţişti hiperexigenţi?

Aşadar, există aici, ca şi pe alte meridiane, nişte tineri care urcă pe motociclete cu sentimentul că devin stăpîni ai planetei întregi, care nici măcar nu presupun că viteza excesivă şi frivolitatea pot provoca tragedii.
Ştirile care parvin de pe şoselele patriei configurează un tablou dezolant, trist, în care tinerii frivoli, călare pe motociclete, îşi au mai mereu rolul lor fatidic.

Numai într-o zi au avut loc trei accidente cu motociclişti tineri. Un tînăr de 25 de ani, după o depăşire neregulamentară, intră într-un automobil şi moare apoi la spital. Un motociclist de 20 de ani iese pe contrasens şi se izbeşte de o motoretă, fracturîndu-şi picioarele şi provocîndu-le celorlalţi comoţii cerebrale. În sfîrşit, un tînăr ajunge la Spitalul de Urgenţă cu fracturi după ce motocicleta sa Kawasaki se loveşte de un automobil.

Tînărul debusolat călare pe motocicletă e un fenomen care ar trebui să ne pună pe gînduri. Nu că nu ar mai trebui să aibă tinerii motociclete, dar şi motocicletele trebuie conduse de nişte capete mai reflexive şi mai responsabile. Or, din păcate, tinereţea nărăvaşă ignoră deseori reflexivitatea.
XS
SM
MD
LG