Linkuri accesibilitate

Gripa expirată a anului: „Paza bună a trecut primejdia rea”


Autorităţile medicale atenţia că în fiecare an sunt distruse milioane de doze de vaccine antigripale obişnuite, fără ca presa să le acorde vreo atenţie.


Vă mai amintiţi de gripa porcină, pandemică sau de tip nou? În ultimele zile a început să se vorbească din nou de ea, dar nu pentru că ar sta să izbucnească, ci pentru că a venit vremea când guvernele se întreabă: ce facem acum cu dozele de vaccin? Detalii are Mircea Ţicudean
.

În Statele Unite, un sfert din dozele de vaccin împotriva gripei pandemic au expirat miercuri, ceea ce înseamnă, potrivit AP, că autorităţile vor trebui să arunce 40 de milioane de doze, în valoare de peste un sfert de miliard de dolari. Dozele expirate vor fi incinerate, iar alte 30 de milioane vor expira în curând şi vor urma aceeaşi cale.

Statele Unite, care au cunoscut o epidemie destul de serioasă de gripă pandemică, nu sunt nici pe departe singura ţară care discută în aceste zile despre vaccinele expirate.

În Marea Britanie a fost publicat ieri un raport în care se spune că Londra a cheltuit în campania anti-gripă aproape două miliarde de dolari, dintre care un miliard pentru vaccine. Raportul oficial britanic arată printre altele că autorităţile nu au ţinut cont de toate informaţiile avute la dispoziţie şi au cumpărat prea multe doze. Se spune de exemplu că ar fi trebuit să se ţină seama de testele de sânge care arătau că foarte mulţi britanici contractau virusul fără să dezvolte nici un fel de simptome – un fapt ignorat. Discuţii similare au loc şi în alte ţări.

Vaccinele au expirat şi aici, în Cehia, unde guvernul pregătise anul trecut o campanie de vaccinare a aproape întregii populaţii, începînd cu personalul medical. Ca să le facă cehilor curaj, ministra sănătăţii s-a lăsat vaccinată la televizor, dar impactul n-a fost cel aşteptat. Medicii înşişi au avut rezerve faţă de vaccin, care a fost folosit până la urmă de numai 6% din populaţia Cehiei. Acum, milioane de doze expirate vor trebui distruse prin operaţiuni care costă şi ele ceva bani.

În Statele Unite, unde frica de gripa pandemică a fost mai mare, iar decesele mai numeroase decât în Europa, numărul vaccinelor comandate de guvern a fost mult mai ridicat, dar interesul public a scăzut mult după trecerea primului val de îmbolnăviri din primăvara lui 2009.

În toate ţările unde se discută acum pe această temă, oficialităţile spun însă că nu regretă campaniile în favoarea vaccinării, şi nici cheltuielile făcute cu vaccinele. „Paza bună trece primejdia rea”, spun autorităţile medicale, şi atrag atenţia că în fiecare an sunt distruse milioane de doze de vaccine antigripale obişnuite, fără ca presa să le acorde vreo atenţie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG