Linkuri accesibilitate

„Moscova caută acum în Moldova un partener politic cu aspect mai modern”


Vladimir Socor
Vladimir Socor

Vl. Socor: „Ultimele iniţiative ale lui Ghimpu ar fi putut începe să umple un vacuum în conştiinţa publică. Dar celelalte trei partide din Alianţă au dat înapoi, temîndu-se de repercusiuni...”


Analistul Vladimir Socor a publicat în revista electronică „Eurasia Daily Monitor” o analiză a ultimelor ştiri politice din Moldova, sub titlul: „Guvernul dă înapoi în evaluarea istorică a comunismului.” Socor trece în revistă evenimentele de la începutul săptămânii curente, când a fost anulată şedinţa parlamentului la care urma să fie prezentat raportul comisiei Cojocaru.

În opinia analistului, toţi liderii AIE cu excepţia lui Mihai Ghimpu au fost de părere că evaluarea regimului sovietic comunist ar fi prea controversată şi ar crea diviziuni în societate. Socor scrie apoi că Moldova nu a reuşit în ultimele două decenii să organizeze acţiuni comemorative sau de educare a publicului în privinţa comunismului sovietic, şi de aceea este singura ţară europeană care a readus comuniştii la putere, în alegeri libere.

„Ultimele iniţiative ale lui Ghimpu – continuă Socor – ar fi putut începe să umple un vacuum în conştiinţa publică. Dar celelalte trei partide din Alianţă au dat înapoi, temîndu-se de repercusiuni pe două fronturi: din partea Rusiei şi a acelui segment al electoratului moldovean care este nostalgic după epoca sovietică şi loial Partidului Comuniştilor.”

„Mesajul Partidului Liberal al lui Ghimpu – scrie autorul articolului – este că actualul partid comunist moldovean este moştenitorul comunismului sovietic. Iar acest mesaj ar putea măcar să înceapă erodarea legitimităţii comuniştilor la periferia electoratului”. „Numai că – observă Socor – partidele lui Filat şi Lupu nu cooperează (cu Ghimpu) din acest punct. Conducerile lor se tem de creşterea simpatiei electoratului pentru un partid comunist perceput ca victimă a noii puteri.”

În privinţa ultimelor declaraţii ale comunistului Voronin, care a spus că România s-ar afla în spatele iniţativelor lui Ghimpu, Vladimir Socor scrie că el joacă din nou cartea rusească, numai că „Moscova caută acum în Moldova un partener politic cu aspect mai modern”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG