Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Christa Wolf: „Orasul îngerilor“


Christa Wolf în 2007
Christa Wolf în 2007

Ultimul roman al celei mai cunoscute scriitoare est-germane.



„Trecutul nu este mort; el nici macar nu a trecut”. („Das Vergangene ist nicht tot; es ist nicht einmal vergangen.”) - aceste propozitii pot fi citite într-un roman al scriitoarei est-germane, Christa Wolf, publicat în anul 1976, intitulat „Kindheitsmuster” - „Model de copilarie”.

Controversele legate de aceasta scriitoare continua si în anul 20 dupa unificare, confirmînd afirmatia autoarei unor celebre carti, ca de pilda: „Cerul impartit”, „Nicaieri, niciunde”, „Casandra”, „Ceea ce ramîne”, „Medeea“.

În urma cu cîteva zile i-a aparut ultimul roman „Orasul îngerilor sau The Overcoat of Dr. Freud” („Die Stadt der Engel oder The Overcoat of Dr. Freud”). Dupa o tacere de 14 ani, autoare, în vîrsta de 81 de ani, publica deci din nou un roman. Desi face zilnic însemnari, ea a declarat ca de acum încolo nu va mai scrie niciun roman. „Orasul îngerilor” este un rezultat al acestor note zilnice. În consecinta, romanul este unul autobiografic.

La începutul deceniului trecut, Christa Wolf a plecat în Statele Unite, la Los Angeles, unde avea o bursa. Plecarea precipitata însa avea o alta cauza. În presa vremii aparusera relatari ca între anii 1959 si 1962 a acceptat sa colaboreze cu securitatea est-germana, Stasi. Din rapoartele publicate rezulta, însa, ca nu a relatat nimic negativ despre persoanele care apar în dosar. Totodata, Wolf a fost supravegheata informativ pîna în 1989. Ceea ce scrie ea acum în noul roman nu este nimic altceva decît o prelucrare a propriilor reactii fata de relatariile din presa. Reactiile sunt deghizate în descrieri ale unor situatii si în dialoguri explicative cu americanii întîlniti în „orasul îngerilor”. Pasajele care se refera tocmai la aceste situatii cheie au fost citite de Christa Wolf cu ocazia lansarii romanului la Berlin.

În tinerete, Christa Wolf a intrat în partid. Odata cu publicarea primelor lucrari literare a izbucnit si conflictul ei cu cenzura si cu birocratia culturala est-germana. În 1976 ea a protestat dechis împotriva expulzarii poetului disident Wolf Biermann. Ea a continuat sa pledeze pentru liberalizarea sistemului est-german si si sustinea ideea suveranitatii Republicii Democrate Germane. Asta a facut-o si în toamna lui 1989. Pe de alta parte, ea s-a pronuntat si în favoarea revendicarilor formulate de catre opozitie, crezînd ca sistemul comunist poate fi reformat.

În roman ea încearca sa explice de ce nu a fost cuprinsa de euforia unificarii. Asta însa într-un stil suprarealist. Nu lipseste nici îngerul care o însoteste în drum spre Las Vegas. Romanul este, precum noteaza un critic, tributar „esteticii freudiene”, fiindca transforma o criza interioara în imagini si situatii autobiografice eliberatoare. Deasupra planeaza însa trecutul. Acel trecut care înca nu a trecut.

*Christa Wolf: Stadt der Engel oder The Overcoat of Dr. Freud, Editura Suhrkamp, Berlin, 2010, 416 p.
XS
SM
MD
LG