Linkuri accesibilitate

18 zile de grevă a foamei


Părinții lui Ilie Cazac
Părinții lui Ilie Cazac

Protestul părinților lui Ilie Cazac în fața ambasadei ruse va continua în ciuda înrăutățirii sănătății lor.


Sănătatea părinţilor lui Ilie Cazac, care refuză de 18 zile să mănînce în semn de protest faţă de arestarea fiului lor de serviciile speciale de la Tirapol, începe să cedeze. Mama deţinutului este internată de cinci zile cu probleme gastrice, iar tatăl este zilnic asistat de medici din cauza unor probleme cardiace. Părinţii sunt decişi totuşi să continue protestul, chiar dacă intr-o forma mai putin severa, şi spun că nu au aflat nimic despre soarta fiului lor. Nici despre Ernest Vardanean, jurnalistul arestat la Tiraspol la fel ca Cazac sub acuzatia de spionaj si inalta tradare, nu se cunosc mai multe. Duminica, 4 iulie, ultimul mandat de arest emis pe numele acestuia expira.

„Ar putea să se întîmple ceva în orice moment” - tocmai aţi auzit-o pe Ludmila Popovici, directorul executiv al unui centru anti-tortură de la Chişinău ce s-a oferit să-i asiste pe părinţii lui Cazac care de 18 zile refuză să mănînce în semn de protest faţă de arestarea fiului lor de serviciile speciale de la Tirapol.

Ea spune că se confruntă pentru prima dată cu un protest atît de îndelungat sub formă de greva foamei şi crede necesar ca cei doi să renunţe: „Am avut o discuţie cu ei ieri, i-am vizitat şi i-am rugat să renunţe la greva foamei. Nu prea avem experienţă în astfel de cazuri, dar am întocmit un set de recomandări cum să iasă din foame. Probabil că o să încercăm să le prescriem produse alimentare pentru copii mici...”

Cei doi se declară însă hotărîţi să continue greva foamei, chiar dacă într-o formă mai relaxată. Iată ce ne-a spus mama băiatului, Stela Surchicean, internată de cinci zile la Spitalul Republican: „Îmi revin şi voi continua. Pentru că n-are cine lupta pentru fiul meu. N-am aflat nimic despre el în toată perioada aceasta, decît ni s-a spus că a fost vizitat şi este viu. Am trimis o scrisoare la Tiraspol să mi se comunice de ce este acuzat, cine este procurorul, cine il judecă, dar n-am nici un rapuns.”

Alexandr Viniţchi, tatăl lui Ilie: „Vom trece la regim de malnutriţie ca să nu cedeze stomacul cu totul. Cît o să ne ajungă puteri, o să continuăm. Nu vom ceda acestui tip de presiune cum este indiferenţa. Ar fi un cadou pentru ambasadorul Kuzmin.”

La 12 iunie părinţii lui Ilie şi-au început protestul în faţa ambasadei Rusiei, cerând sprijin pentru eliberarea fiului lor, reţinut din martie de autorităţile din Transnistria. Diplomaţia rusă a anunţat însă că nu se va implica. Ilie Cazac, la fel ca jurnalistul Ernest Vardanean, este acuzat de spionaj şi trădare şi riscă până la 20 de ani de închisoare. Doar că spre deosebire de jurnalistul care s-ar fi autoincriminat, - sub presiunea mgb-ului, după părerea organizaţiilor de apărarea a drepturilor omului, - despre Ilie nu se ştie absolut nimic şi el nu a fost vizitat niciodată de la arest de rude.

Asociaţia Promolex a expediat în numele celor doi câte o plîngere la CEDO şi aşteaptă ca instanţa să decidă examinarea în regim de urgenţă a cauzelor. Ultimul mandat de arest cu o durată de o lună emis de o instanţă de la Tiraspol pe numele jurnalistului Vardanean expiră duminică, 4 iulie. Organizaţiile pentru drepturile omului se tem că arestul celor doi va fi prelugit cît se va putea, iar cazurile lor vor deveni subiect de campanie pentru autorităţile din stînga Nistrului, aflate în prag de alegeri în Sovietul suprem, adică de alegeri parlamentare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG