Linkuri accesibilitate

Situație prea gravă pentru populism și ranchiună (România liberă)


Analiză la rece a consecințelor cresterii cu 5% a TVA (Evenimentul zilei)

Ministrii si premierul sunt “inepti si lipsiti de imaginatie”, dar si noua motiune de cenzura cu care ameninta opozitia este un simplu “exercitiu de uzura proprie”. Acestea sunt diagnosticele puse de comentatori situatiei politice din Romania. Prima afirmatie ii apartine lui Liviu Antonesei, de la Adevarul, cea de a doua este concluzia lui Calin Hera de la Evenimentul zilei. S-ar mai putea adauga opinia lui Sabin Orcan, de asemenea de la Adevarul, care considera ca presedintele Traian Basescu se ocupa de diversiuni. De pilda, cercetarea pentru santaj a mogulului OTV Dan Diaconescu.

Seful statului este insa, in viziunea Elenei Vijulie de la Romania libera, obligat sa revina in scena si sa spuna tarii incotro trebuie mers. Aceasta neasteptata creditare a lui Traian Basescu este intregita si de critici severe la adresa partidelor de opozitie. Daca social-democratii joaca demagogic a doua motiune de cenzura, in care nici ei nu cred, liberalii fac proba degringoladei totale. Liderii liberali au cerut retragerea din parlament a masurilor de austeritate pentru ca, la distanta de numai cateva ore, sa-si declare sprijinul pentru ele. Comentariul din Romania libera in care sunt descrise aceste balbaieli constata ca “situatia a devenit mult prea grava pentru ca partidele politice sa-si permita luxul de a fi consecvente in materie de populism, ranchiuna si replici flamboaiante”.

In Evenimentul zilei, Sorin Ionita face o analiza la rece a consecintelor cresterii cu cinci procente a taxei pe valoarea adaugata. Cei mai loviti vor fi bugetarii mici si mijlocii, care traiesc exclusiv din salariu si eventual au contractat si un credit in valuta, apoi titularii creditelor impovaratoare. Urmeaza pe lista victimelor crizei saracii Romaniei si patronii care nu gasesc rapid calea catre eficienta. Altminteri insa, Ionita arata ca preturile nu vor creste exploziv, pentru ca puterea de cumparare le va limita in mod natural.
XS
SM
MD
LG