Linkuri accesibilitate

Inundațiile: Vom fi alături și împreună cu oamenii...


Primul ministru Vlad Filat
Primul ministru Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: „Avem capacitatea să administrăm situaţia, inclusiv de criză, vom fi alături de oameni în urma acestor inundaţii şi vom fi în continuare în acţiune.”



Seful cabinetului de ministri, Vlad Filat a cerut responsabilitate si corectitudine maxima in distribuirea ajutoarelor materiale. El doreste sa se asigure ca banii vor ajunge acolo unde trebuie. In acelasi timp, premierul solicit si administratiilor publice locale sa fie mai active in lichidarea consecintelor. In interviul acordat Europei Libere, Vlad Filat da asigurari ca maine in cadrul sedintei de guvern aceasta problema va fi una prioritara
.

Vlad Filat
: „Vom fi în situaţia, în care în şedinţa Guvernului de miercuri să adoptăm o hotărâre, care să ducă în a rezolva problemele pentru mulţi oameni, oferindu-le sprijinul material necesar, totodată măsurile necesare pentru a preveni o eventiuală agravare a situaţiei, atât pe râul Nistru, cât şi pe râul Prut, neexcluzând în acest sens şi situaţia lacurilor de acumulare internă.”

Europa Liberă: Guvernul e capabil astăzi să acorde ajutor tuturor persoanelor afectate de aceste inundaţii?


Vlad Filat: „Avem capacitatea să administrăm situaţia, inclusiv de criză şi vom fi alături de oameni şi împreună cu ei. Ne-am deplasat şi la faţa locului, am văzut personal ce s-a întâmplat, de alt fel, cu aceşti oameni în urma acestor inundaţii şi vom fi în continuare în acţiune.”

Europa Liberă: Primăriile trebuie să ceară Guvernului acest ajutor? Oamenii? Cine se adresează către Guvern?

Vlad Filat: „Este o procedură stabilită legal. Avem comisiile pentru situaţii excepţionale raionale, avem comunicarea între primărie şi aceste comisii pentru situaţii excepţionale şi ele corelează şi interacţionează acţiunile dânşilor.

Europa Liberă: Cum şi ce îi sfătuiţi pe cetăţeni?

Vlad Filat: „În primul rând, să aibă mare grijă să nu fie afectaţi în urma acestor inundaţii. Să contribuie cu întreaga colectivitate în a oferi posibilitatea, căile de evacuare a apei să fie libere şi să fie atenţi pentru a nu permite o eventuală situaţie de inundaţie, ca apele să intre în gospodării. Din păcate, exemple de acestea avem multiple, când, încălcând orice normă, orice condiţie se fac lacuri pentru creşterea de peşte, ş.a.m.d., care de fapt afectează foarte mulţi locuitori. Dar toţi trebuie să fie prudenţi şi atenţi, de ce nu?, pentru întărirea digurilor, barajelor, acolo unde sunt acumulări de apă.”

Europa Liberă: Dacă o gospodărie întreagă a fost afectată, statul poate oferi ajutor să-şi edifice omul o casă nouă? Sau cum?


Vlad Filat
: „De la caz la caz. Deci, noi n-o să avem posibilitatea să edificăm case pentru cei afectaţi pentru că urmează să rezolvăm o altă problemă, aşa cum am vorbit şi în şedinţa Comisiei, o problemă ce vizează sistemul de asigurări în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Asigurarea imobilului?

Vlad Filat: „Asigurarea, inclusiv a imobilului, pentru că fiecare trebuie să ne asigurăm. Cu natura nu se glumeşte, iar statul, vă daţi seama, nu are posibilitatea să acopere toate pagubele. Noi vom interveni de la caz la caz şi vom încerca să minimalizăm aceste pierderi.”

Europa Liberă: Primul ajutor pe care o să-l acordaţi? După ce aţi fost Dumneavoastră în teren şi aţi văzut situaţia.

Vlad Filat
: „Repararea drumurilor. Acest proces a şi început. Doi: vom acorda din Rezervele materiale ale statului materiale de construcţii: începând de la prundiş, ciment, beton, foi de ardezie ş.a.m.d. tuturor celor care au fost afectaţi, inclusiv vom aloca şi surse financiare din Fondul de rezervă, în urma prezentării a tot ce înseamnă solicitare probată în şedinţa Guvernului de miercuri după amiază. Voi urmări personal ca toate aceste alocări să aibă destinatar foarte clar - cel care a avut de suferit. Ca nu cumva în acest proces să se găsească profitori. Este un lucru principial pentru mine.”

Europa Liberă: Două milioane de lei, am înţeles, că există astăzi în Fondul ecologic. Cum vor fi gestionaţi? Şi dacă pot apela cetăţenii şi la acest Fond?


Vlad Filat: „Cetăţenii direct nu pot apela. Este procedura iarăşi stabilită. Parte din aceşti bani vor fi utilizaţi şi în acest caz. Eu urmează să mă clarific cum au fost utilizaţi 11 milioane de lei.”

Europa Liberă: Tot din acest Fond?

Vlad Filat: „Tot din acest fond, care el trebuie să fie pentru intervenţie în situaţii excedepţionale, volumul de lucrări ş.a.m.d. Este o sumă totuşi mare, care, uitaţi-vă, suntem în cea de-a şasea lună a anului şi deja a fost utilizată. Dar avem încă o jumătate de an în faţă.”
XS
SM
MD
LG