Linkuri accesibilitate

29.06 - Chișinău: Audieri în Parlament pe tema privatizării Air Moldova


Compania germană Unistar Vencer deţine 49 la sută din acţiunile AIR Moldova, iar statului i-au rămas, respectiv, 51 la sută din acţiuni.


29 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Audieri în Parlament pe tema privatizării Air Moldova.

Dan Ionescu: Tot despre afaceri, nu tocmai curate, s-a discutat şi la Ora Guvernului de joi. Audierile s-au concentrat asupra tranzacţiilor cu acţiuni ale companiei de stat AIR Moldova, aşa cum puteţi afla de la Eleonora Lisnic.

Astăzi Parlamentul a audiat, în cadrul Orei Guvernului, pe directorul Administraţiei de stat a aviaţiei civile, Victor Ţopa. Lui i-au fost solicitate explicaţii pe marginea recentei reorganizări a companiei de stat AIR Moldova în societate cu răspundere limitată cu capital mixt moldo-german. Deputaţii creştin-democraţi, comunişti şi independenţi i-au adresat mai multe întrebări lui Ţopa.

Nemulţumit de răspunsurile auzite, deputatul creştin-democrat Ştefan Secăreanu a cerut ca Guvernul să asigure o analiză minuţioasă asupra legalităţii afacerii. Oponenţii tranzacţiei au apreciat drept suspectă graba cu care s-a asigurat aceasta. De asemenea, ei au întrebat de ce reorganizarea companiei a fost făcută publică post factum, dar nu s-a anunţat un concurs deschis pentru preluarea acţiunilor. La rândul său, Victor Ţopa susţine, că nu a fost vorba de privatizare şi, prin urmare, anunţarea unui concurs nu era obligatorie. În prezent, compania germană Unistar Vencer deţine 49 la sută din acţiunile AIR Moldova, iar statului i-au rămas, respectiv, 51 la sută din acţiuni. Contribuţia partenerilor germani la capitalul statutar al companiei este de 30 milioane lei, echivalentul a 2,3 milioane dolari. Partenerul german deja a transferat în jur de un milion de dolari.

Directorul Administraţiei aviaţiei civile, Victor Ţopa: „Deci, a fost făcută această investiţie direct în capitalul statutar şi în felul acesta statul are 51 de procente din capitalul statutar şi, practic, are controlul. Proprietatea, patrimoniul statului nu a fost vândut, nu a fost înstrăinat, ca să fie clar de la început. Aceasta permite ca anul acesta de acum AIR Moldova să schimbe avioanele de tip AN-24 cu două avioane de tip EMBRAIN 120.”

La ora actuală AIR Moldova are în dotare doar aparate de tip TU-134, aflate în exploatare al 22-lea an, şi AN-24, cu o vechime de 28 de ani. Deputatul Ştefan Secăreanu a solicitat ca Ţopa să ofere detalii despre compania, care a devenit asociatul statului. Iată un fragment al dialogului dintre cei doi: „Am vrea să ştim cu cine are de a face statul Republica Moldova în cazul dat?”

Victor Ţopa: „Deci, compania Unistar Vencer este o companie investiţională, creată special pentru dirijarea acestui proiect. Şi Dresdner Bank a desemnat în calitate de director al acestei întreprinderi, al acestei companii pe directorul Departamentului juridic, domnul Liebrandt, care dirijează această companie. Fondul statutar este de de 25 de mii de eqiu, solvabilitatea şi recomandarea este făcută de către Dresdner Bank. Practic, Dresdner Bank finanţează acest proiect.”

Ştefan Secăreanu: „Cum finanţează Dresdner Bank, dacă eu ştiu că această firmă doar are cont deschis în Dresdner Bank, mai mult n-are nimic cu ea.”

Victor Ţopa: „Deci, eu o să vă arăt Dumneavoastră, după şedinţă pot să vă arăt scrisoarea şi documentele respective.”

Ştefan Secăreanu: „Spuneţi-mi, vă rog, cum poate această firmă să investească peste două milioane de dolari, cele 49 la sută din acţiuni, când firma are doar un capital social de 48 de mii de mărci şi, practic, la capitolul „Rezerve” este zero?”

Victor Ţopa: „Vreau să vă spun că trebuie să înţelegem unele chestii economice. Fondul statutar n-are nimic cu investiţia.”

În final, s-a decis ca tranzacţia cu firma germană să fie examinată de comisiile parlamentare pentru securitatea statului şi pentru economie.

La Ora Guvernului a fost din nou abordată problema Fondului special de susţinere a agriculturii, în valoare de 90 milioane lei. Deocamdată, de mijloace financiare din acest Fond au beneficiat ţăranii din doar câteva judeţe. Ministrul Finanţelor, Mihai Manole, a declarat că restul banilor va fi disponibilizaţi în lunile de toamnă, iar până atunci statul are alte priorităţi, între care plata restanţei la pensii şi salarii, precum şi plata unor datorii externe, inclusiv faţă de Gazprom.

În şedinţa plenară de astăzi, Parlamentul a adoptat în prima lectură două modificări la Codul de procedură penală. Prima, propusă de deputatul PRCM, Eugen Rusu, prevede degrevarea din funcţie, la cererea procurorului, a funcţionarilor de stat, cărora li se intentează un proces penal. A doua modificare a fost propusă de deputatul independent, Ion Morei, şi prevede dreptul acestor persoane de a ataca în justiţie decizia procurorului în termen de cinci zile.

Tot în prima lectură Parlamentul a adoptat câteva modificări la Legea despre acordarea licenţelor. Una dintre modificări prevede, că licenţele, a căror cost depăşeşte echivalentul unui milion de dolari pot fi acordate doar de Guvern, dar nu direct de ministerele de resort. Un asemenea amendament la Legea despre acordarea licenţelor a fost recomandat de Fondul Montar Internaţional pentru o mai mare transparenţă în domeniu.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG