Linkuri accesibilitate

Legea fundamentată: de la pravila nescrisă la cea nerespectată


Tratatul de la Lisabona - o constituție europeană


Intr-atat ne-am obisnuit cu ideea de Constitutie, incat tindem sa uitam ca unele tari dintre cele mai democratice nu au un asemenea sistem de legi fundamentale scris si codificat. Asa este Marea Britanie, de pilda, care nu are o Constitutie scrisa si unde echivalentul Constitutiei din alte parti e constituit de o serie intreaga de documente si obiceiuri consfintite prin traditie.

Chiar si acolo unde exista sub forma scrisa, dupa modelul clasic al Constitutiei Statelor Unite, legea fundamentala poate in multe cazuri fi modificata. Trebuie insa spus, inainte de asta, ca raportul intre Constitutie si functionarea interna a justitiei si legislatiei unei tari e complet diferit de la o tara la alta. Sa luam cazul tarilor din Uniunea Europeana, unde de multe ori introducerea legislatiei europene, decisa la Bruxelles, implica mici modificari constitutionale in tarile membre.

In Irlanda, orice modificare a Constitutiei, indiferent cat de neinsemnata, trebuie supusa unui referendum national. Irlandezii sunt obisnuiti cu referendumurile constitutionale, acestea mergand de la modificare legislatiei divortului, sau a avortului, pana la amendamente constitutionale in legatura cu relatiile internationale, amendamente necesare pentru a putea introduce in legislatia nationala tratate europene cum a fost recent cel de la Lisabona care nu este la randul sau altceva decat o constitutie europeana. Tot asa, in 1998, irlandezii au acceptat, printr-un referendum national, sa renunte la orice revendicare teritoriala asupra Irlandei de Nord, aflate sub suveranitate britanica.

Invers fata de Irlanda, alte tari se pot piti dupa Constitutie pentru a le refuza ceva vecinilor, sau dusmanilor istorici. Asa e Grecia. Romania este singura tara ortodoxa de dimensiuni importante care nu are o manastire la munte Athos – Romania nu are decat niste schituri, spre deosebire de greci, rusi, sarbi si bulgari, care au manastiri -, insa Grecia refuza sa-i acorde Romaniei dreptul de a avea acolo o manastire, intrucat statutul muntelui Athos este introdus in Constitutia greaca, unde scrie ca numarul manastirilor nu poate fi schimbat.

In sfarsit, sa mai spunem ca o Constitutie nu constituie o garantie ca cele continute in ea vor fi si aplicate. Pentru cei care isi mai amintesc, Constitutia URSS-ului era pe hartie una din cele mai progresiste de pe planeta, acordand toate drepturile imaginabile… numai ca atunci cand mergeai sa revendici asta, erai arestat, sau mai rau.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG