Linkuri accesibilitate

„Le Monde” de vînzare curtat fără succes de un oligarh rus


O majoritate covîrșitoare a societăților de ziariști ale grupului Le Monde, au apreciat garanțiile de independență editorială date de trioul de oameni de afaceri Bergé-Niel-Pigasse.


Unul din cele mai mari ziare franceze, „Le Monde”, îşi caută proprietar. Mai exact, proprietar cu bani, care să scoată cotidianul din marasmul financiar în care se află. Oferta acceptată de Consiliul de Supraveghere a grupului, a fost, într-un vot relativ strîns, cea făcută în comun de trei oameni de afaceri, Bergé/Niel/Pigasse. Detalii are Victor Eskenasy-Moroşan
.

Le Monde, unul din cele trei mai cotidiane far ale presei franceze, alături de Le Figaro și Libération, nu poate supraviețui datoriilor și nevoii de refacere a tipografiei sale fără o recapitalizare și, în consecință, acționarii săi l-au scos la vînzare. La vînzare dar nu în orice condiții, iar acționarii săi principali, între care Societatea redactorilor Le Monde au făcut clar că va alege acea ofertă care garantează cel mai bine păstrarea independenței și liniei editoriale a celebrului cotidian.

Ziarul care odinioară a urmărit și susținut îndeaproape acțiunea sindicatului Solidaritatea în Polonia, care a condamnat sever regimul Ceaușescu și a relatat lumii, pas cu pas, reformele treptate și apoi dezmembrarea Uniunii Sovietice, pledînd în continuare pentru respectarea drepturilor omului, împotriva războiului din Cecenia și în favoarea respectării independenței Georgiei, era greu de crezut să accepte o ofertă din partea unui oligarh rus. Iar atunci cînd omul de afaceri Gleb Fetisov, unul din proprietarii băncii numite „My Bank” și acționar în două corporații uriașe de telecomunicații din Rusia, fost parlamentar în anii 2001-2009 și situat de Forbes pe locul 42 între cei mai bogați oameni ruși, și-a anunțat intenția de a cumpăra grupul Le Monde, un purtător de cuvînt al acestuia a declarat imediat că oferta nu va fi luată în considerare.

Fetisov, care a explicat într-o scrisoare adresată Europei Libere cît de mult respectă cotidianul Le Monde, și-a imaginat probabil că demersul său va fi la fel de ușor ca și cel al altui miliardar rus, Sergei Pugaciov care a reușit să cumpere ziarul France Soir, și el în dificultate, declarînd că vrea să aibă un cuvînt de spus în alegerile prezidențiale din Franța, din 2012.

Pugaciov și, desigur, Fetisov, nu sînt singurii interesați de viitoarele alegeri. Pierre Bergé, președintele Fundației Yves Saint Laurent, membru al unui trio de oameni de afaceri francezi, a căror oferă a fost acceptată de Societatea redactorilor și cea a personalului de la Le Monde, declara într-un interviu recent: „Am un fel de angajament politic și, deci, vreau ca într-o măsură să influențez politica, opinia publică. Cu mijloace modeste, poate... Și, închipuiți-vă, nu vreau să fiu absent în viitoarele alegeri prezidențiale. ”

O majoritate covîrșitoare a societăților de ziariști ale grupului Le Monde, în compoziția căruia intră și portalul Le Monde.fr, La Vie, Télérama, Courrier International și Le Monde diplomatique, au apreciat garanțiile de independență editorială date de trioul de oameni de afaceri Bergé-Niel-Pigasse. Concomitent, un al doilea trio, din care făcea parte un patron al revistei Nouvel Observateur, asociat cu Societatea de telecomunicații Orange și cu spaniolul El Pais, a anunțat că își retrage oferta.

Prețul pentru preluarea controlului asupra grupului Le Monde este estimat între 80-120 milioane de euro și include rambursarea unui împrumut bancar de 25 de milioane, obligațiunile rambursabile în acțiuni emise inițial pentru o sumă de 69 de milioane și cheltuielile, neprecizate, de restructurare a tipografiei.
XS
SM
MD
LG