Linkuri accesibilitate

București: programul anti-criză dat peste cap de verdictul CC


Curtea Constituțională din România își justifică decizia de a respinge proiectul guvernamental de micșorare a pensiilor

Curtea Constitutionala din Romania a dat astazi publicitatii motivatia prin care a respins proiectul guvernului de taiere a pensiilor cu 15 la suta. Judecatorii Curtii au explicat astfel ca pensia este un drept cistigat, iar diminuarea nu poate fi acceptata nici macar temporar. Curtea Constitutionala din Romania si-a argumentat hotarirea prin Conventia pentru apararea drepturilor omului, dar si printr-un articol din legea fundamentala a tarii care prevede in mod expres dreptul la pensie ca ‘drept constitutional’.

Odata cu decizia Curtii Constitutionale care nu permite reducerea pensiilor, intreg programul anti-criza al guvernului roman este dat peste cap. Masura de crestere a TVA, taxa pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta, care va intra in vigoare de la 1 iulie si care suplineste taierea pensiilor este criticata atit de opozitie, cit si de mediul de afaceri. Socialistii romani au formulat deja textul unei motiuni de cenzura, iar liberalii se pregatesc sa o sustina. Guvernul de dreapta din Romania este pe muchie de cutit dupa ce mai multi deputati au evadat din partid, iar altii au votat acum doua saptamini pentru caderea propriului executiv. Si astazi doi fruntasi ai partidului de guvernamint l-au criticat pe primul ministru pentru ca a hotarit cresterea TVA fara sa-i consulte pe parlamentarii partidului si fara sa ceara parerea Colegiul Director al democrat-liberalilor.

In orice caz prima reactie la anuntarea urcarii TVA la 24 la suta a fost caderea leului romanesc. Pentru prima data un euro a a ajuns la 4,3 lei, iar tendita de depreciere a monedei autohtone se va mentine, dupa cum apreciaza bancherii si economistii. Eugen Radulescu, director la Banca Nationala a Romaniei a creat un adevarat scandal cu o declaratie in care prevede ca un euro ar putea valora peste citeva luni 6-7 lei, ceea ce inseamna o adevarata prabusire. Banca Nationala a Romaniei va incerca totusi sa sustina leul romanesc, dar daca economia autohtona isi va continua trendul negativ, lucrurile se vor complica, mai cu seama ca atmosfera politica se incinge si nu este exclusa o criza guvernamentala.
XS
SM
MD
LG