Linkuri accesibilitate

Kirghizii au aprobat prin referendum modificarea Constituției


Roza Otunbaeva anunță victoria în referendum
Roza Otunbaeva anunță victoria în referendum

În viitor, alegerile generale vor avea loc odată la 5 ani iar mandatul prezidenţial va fi limitat la un singur mandat de 6 ani.


Kirghistanul ar putea deveni prima democraţie parlamentară din Asia Centrală, după ce duminică, electoratul a aprobat, prin referendum, modificarea Constituţiei. Mai multe organizaţii internaţionale avertizaseră că organizarea referendumului ar fi periculoasă, că ar putea provoca noi ciocniri violente în sudul ţării dar votul s-a desfăşurat fără incidente majore. Ileana Giurchescu rezuma relatările corespondenţilor Europei Libere
:

Preşedinta interimară a Kirghistanului, Roza Otunbaeva a declarat la o conferinţă de presă să electoratul a ales un nou drum democratic pentru ţara lui. D-na Otunbaeva a numit votul o zi istorică pentru democratizarea Kirghistanului, în pofida opoziţiei puternice a celor care nu ar fi vrut o despărţire de trecutul autoritar al ţării. Potrivit d-nei Otunbaeva, participarea la vot a fost de 65 la sută deşi nu era stabilit nici un prag de participare pentru validarea referendumului.

Potrivit datelor oficiale, participarea cea mai ridicată, de peste 70 la sută, a fost în capitala Bişkek şi în regiunile de nord în timp ce în sud, scena ciocnirilor violente inter etnice, nu au votat mai mult de 50 la sută din alegători. Ultimele rezultate, prezentate de Comisia electorala centrala, arată că 90 la sută ar fi votat pentru reforma constituţională.



Noua Constituţie reduce drastic prerogativele preşedinţiei – punând astfel Kirghistanul pe drumul democraţiei parlamentare.

Electoratul a fost de asemenea chemat să legitimeze actuala putere, venită la conducerea ţării după o revoltă care l-a îndepărtat pe fostul preşedinte Bakiev. Roza Otunbaeva o să rămână preşedinta ţării până în 2011, va forma un nou guvern şi se va ocupa de organizarea de noi alegeri generale, în octombrie. În viitor, alegerile generale vor avea loc odată la 5 ani, iar mandatul prezidenţial va fi limitat la un singur mandat de 6 ani.

Ciocnirile din sudul ţării, între kirghizi şi etnici uzbeci, s-au soldat cu aproape 300 de morţi, mii de răniţi şi sute de mii de refugiaţi. Cu toate acestea, în sudul ţării, mulţi etnici uzbeci, întorşi la casele lor, au votat în speranţa că modificarea Constituţiei va aduce mai multă stabilitate, după cum relatează corespondenţii Europei Libere la faţa locului.

În timp ce Rizbe Butova declară că a votat pentru o viaţă mai bună, Almazbek Atambaev, vice-premierului guvernului interimar este de părere că votul de duminică ar putea fi şi primul pas, afară din din sărăcie. În opinia lui Atambaev problema ţării este sărăcia şi faptul că pentru 20 de ani nu a lucrat decât ca să îmbogăţească unul din clanurile prezidenţiale.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG