Linkuri accesibilitate

„La şedinţă s-a găsit o poziţie comună, care va fi făcută publică după reuniunea AIE de luni”


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu susține că la consultările de la Palatul Republicii liderii PLD, AMN și PD au convenit să pună în discuție la ședința AIE de luni inițiativele PL de care nu au fost informați în prealabil.


Marian Lupu: „Şedinţa, care a avut loc astăzi, la orele trei, la Palatul Republicii, n-a fost deloc una secretă, fiindcă a fost contactată Preşedinţia, Partidul Liberal, în cadrul Alianţei, cu solicitarea ca să fie convocată şedinţa Alianţei. A venit un refuz din partea Preşedinţiei, PL, cu contrapropunere ca această şedinţă să aibă loc doar luni, la orele 8.00 dimineaţa.”

Europa Liberă: Urma să discutaţi acest Decret prezidenţial. Acum la ce concluzie aţi ajuns?

Marian Lupu: „Mai întâi de toate agenda acestei şedinţe a permis consultări la mai multe subiecte, inclusiv şi subiectul rectificării Legii bugetului. Dar, în mod cert, şi iniţiativei lansate de către liderul PL la sfârşitul săptămânii curente a fost materie de discuţie. Pot să constat un lucru: că la această şedinţă s-a găsit o platformă comună, poziţie comună, care va fi făcută publică după şedinţa Alianţei de luni dimineaţă, la orele 8.00. Totuşi, vrem să urmăm normele de etică, să ne punem la curent unii pe alţii. Sunt mai multe întrebări, la care dorim răspunsuri şi doar după această rundă de discuţie în format de patru, va fi prezentată această poziţie. Vreau să menţionez că această poziţie vine în consolidarea Alianţei, vine în concordanţă cu principiile de transparenţă, de stabilitate şi de colaborare, aşa cum a fost stabilit anterior şi nicidecum nu deviază de la aceste principii, vine să corespundă intereselor naţionale, adevăratelor interese naţionale ale Republicii Moldova şi agendei adevărate a priorităţilor social-economice din ţară.”

Europa Liberă: Cine va participa luni la şedinţa Parlamentului, din moment ce fracţiunea PCRM a spus că va fi prezentă?

Marian Lupu: „Să nu uităm că şedinţa Parlamentului, ca tentativă, a fost propusă pentru luni, la orele 11.00, iar Alianţa se va întruni la 8. După discuţia pe care o vom purta-o în cadrul Alianţei, va deveni deja o situaţie foarte şi foarte clară şi cu destinul acestei şedinţe de luni. Dar cel mai important, cu destinul acestor iniţiative, pe care le-a lansat liderul Partidului Liberal.”

Europa Liberă: Pentru Europa Liberă, domnul Ghimpu a declarat că luni el insistă să prezinte mesajul pe marginea Raportului Comisiei Cojocaru.

Marian Lupu: „Pentru noi contează abordarea per ansamblu, în general. Or, acele trei sau patru iniţiative, care au fost lansate, se regăsesc într-o strânsă inter-relaţie şi toate formează un subiect şi anume acest subiect o să-l punem în discuţie în cadrul şedinţei de luni, de la 8.00.”
XS
SM
MD
LG