Linkuri accesibilitate

Cazul Hodorkovski în atenția lui Elie Wiesel


Elie Wiesel la New York
Elie Wiesel la New York

Considerîndu-l pe fostul magnat rus drept o victimă a mașinațiilor Kremlinului, Elie Wiesel s-a consultat la New York cu experți americani asupra modalităților de a determina Moscova să-l elibereze pe Mihail Hodorkovski


Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel sondează modalități de a face presiuni pentru eliberarea magnatului rus Mihail Hodorkovski pe care îl considera un deţinut politic. Elie Wiesel a discutat la New York cu aproximativ 30 de „americani proeminenţi” ieri, înainte de întâlnirea preşedintelui american Barack Obama cu preşedintele rus Dmitri Medvedev la Casa Albă. La discuţii au mai participat 2 fosti consilieri americani de securitate naţională, experţi în drepturile omului şi media. Grupul a căutat modalităţi de a-i determina pe Medvedev şi pe prim-ministrul rus Vladimir Putin să-l elibereze pe Hodorkovski.

Elie Wiesel este fondatorul grupului Wiesel pentru drepturile omului, cazul Hodorkovski fiind una dintre priorităţile sale. Mihail Hodorkovski este închis de 6 ani ani în Rusia, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală şi a fost pedepsit la 8 ani de inchisoare. În prezent este judecat în baza unor noi acuzaţii de deturnare a 25 miliarde de dolari din giganta companie petrolieră rusă Yukos, acum falimentată, pe care a condus-o. Dacă va fi condamnat şi în acest caz, Hodorkovski ar putea rămâne închis încă 22 de ani.

Odata cel mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski l-a înfuriat pe Putin prin finanţarea partidelor de opoziţie înainte de alegerile parlamentare din 2003. A fost arestat în luna octombrie a aceluiaşi an, iar activele companiei Yukos au fost îngheţate. În 2006 Yukos a fost declarată insolvabilă.

Cazul Hodorkovski a fost înţeles în Occident ca pedeapsă a guvernului rus pentru ambiţiile politice ale lui Hodorkovski şi ca un avertisment pentru alţi magnaţi din Rusia să nu critice sau să concureze cu oficialii Kremlinului.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, avocatul lui Hodorkovski, Iuri Schmidt a declarat că Putin şi viceprim-ministrul Igor Sechin sunt „motorul” cazului Hodorkovski şi că instanţa va emite verdictul care a fost ordonat să fie emis.

Şi alţi directori ai filialelor Yukos au fost judecaţi şi închişi pentru o perioadă de 7, 8 sau 12 ani, în baza acuzaţiilor de fraudă şi deturnare de fonduri.
XS
SM
MD
LG