Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională respinge reducerea pensiilor propusă de guvernul Boc


Într-un interviu acordat României libere, ambasadorul american Mark Gitenstein pledează pentru o liberalizare adevărată a mediului de afaceri


Dupa declararea drept neconstitutionale a unor masuri din programul de austeritate al guvernului de la Bucuresti, cursul valutar a explodat, bursa a scazut iar comentariile din mediile electronice denota ingrijorare. „Mediul de afaceri a primit astazi o lovitura fara precedent in ultimii cinci ani”, spune Cristian Pantazi pe site-ul Hotnews. El anunta ca efecte imediate ale deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, un val de reduceri de salarii si, probabil, concedieri in sistemul privat, urmate de exodul capitalului spre tari mai prietenoase din punct de vedere fiscal.

Intr-un interviu acordat ziarului Romania libera, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti Mark Gitenstein exclama: „Nu mai puteti ca va taxati unii pe altii la nesfarsit”. Diplomatul american se refera la constrangerile pe care le suporta contribuabilul roman la ora actuala si sugereaza ca o liberalizare adevarata a mediului economic ar putea contribui mult mai bine la redresare. Cu o saptamana in urma, ambasadorul punea in ciculatie informatia ca in Romania mediul privat absoarbe abia 22% din populatia activa, fata de 45% in Germania si 34% in Ucraina. In acelasi interviu, Mark Gitenstein caracterizeaza Romania drept cel mai bun prieten al Statelor Unite in aceasta parte a lumii. Afinititatile au insa si revers nedorit cateodata: „Ati invatat multe lectii gresite din politica americana si preluati aspecte pe care as prefera sa nu le preluati, precum folosirea excesiva a campaniilor negative, impostura, lipsa de dorinta de a ingropa securea si de a lua decizii ca natiune” – declara pentru Romania libera reprezentantul diplomatiei americane la Bucuresti.

In partea a doua a zilei, si Hotnews a postat un scurt interviu cu ambasadorul Statelor Unite, cu precizarea ca a fost consemnat inainte de decizia Curtii Constitutionale. Opinia diplomatului este ca, in perioade de criza, cresterile de taxe si impozite sunt inoportune.

Eugen Rădulescu, director general in Banca Nationala a Romaniei, este citat de Romania libera cu opinia ca “abia acum vom vedea cum arată o criză. Consecinţele deciziei Curţii Constituţionale de a nu permite reducerea cu 15% a pensiilor sunt dezastruoase".

XS
SM
MD
LG