Linkuri accesibilitate

26.06 - București: Reuniunea PNȚCD de la Snagov pe tema CDR


Emil Constantinescu
Emil Constantinescu

Pentru ca CDR să aibe mai mult succes, liderii ţărănişti au propus ca pentru alegerile prezidenţiale susţinerea lui Emil Constantinescu, secondat de Mugur Isărescu ca viitor potenţial prim-ministru.


26 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderator : Radu Calin Cristea; corespondent Sabina Fati).

Reuniunea PNȚCD de la Snagov pe tema Convenției Democratice.

Reuniunea fără presă de sîmbătă, de la Snagov a comitetului de conducere lărgit al PNTCD s-a incheiat cu cîteva concluzii importante, de la acordarea votului de încredere pentru Biroul Naţional de Conducere la oferta de reconstrucţie a CDR în jurul valorilor creştin democrate. (...) Viitorul CDR devine unul din ce in ce mai încărcat de incertitudini. Cum, după alegerile locale au apărut si mai multe indicii că simbolul cheii nu mai este aducător de voturi, atit PNTCD cît şi PNL sondează, iată, în mod public, posibilitatea unei prezentări pe liste separate la alegerile din toamnă. După cum veţi putea auzi si din relatarea Sabinei Fati, reiterarea tandemului Constantinescu-Isarescu pentru funcţiile de preşedinte şi respectiv de premier, tandem susţinut deocamdată în mod explicit doar de ţărănişti, ar putea fi un eventual colac de salvare pentru supravieţuirea CDR.

Prim vicepreşedintele CDR, Valeriu Stoica a declarat că ţărăniştii au epuizat capitalul CDR şi au compromis şansele ei de relansare, în vreme ce liderii PNTCD susţin în continuare necesitatea menţinerii Convenţiei şi chiar mai mult a formării unei mari coaliţii a forţelor de dreapta. L-am intrebat pe vicepreşedintele PNL Paul Păcuraru ce formulă este mai bună pentru alegerile generale:

Paul Păcuraru: Pentru alegerile parlamentare, opţiunea strategică este, fără nici un fel de echivoc, cea a listelor unite. Problema pe care o are în acest moment CDR este faptul că a înregistrat un scor atît de modest în alegerile locale, iar acest scor tinde să fie transferat tel quel în alegerile parlamentare, încît este extrem de dificil ca un semn electoral care a avut o prestaţie undeva la 7 procente să încerci s-o duci fie şi numai la 15, ceea ce este destul de puţin în încercarea de a bara PDSR-ul. In fine, şi noi avem în opinie restructurarea CDR în sensul unei convenţii liberale, care să aibe un alt tip de mesaj, mult mai categoric, mult mai fair, un mesaj de dreapta cu adevărat, încît sa stim foarte bine cit cîntărim, pe căt din populaţia Romaniei ne putem baza în opţiunea unei politicii liberale adevărate.

(...) De partea cealaltă ţărăniştii se străduiesc să menţină CDR în formula actuală, considerînd că singura modalitate de restructurare acesteia va trebui făcută în funcţie de legea alegerilor generale, care, probabil va modifica pragul electoral de intrare in parlament. (...)

Vicepreşedintele PNTCD, Vasile Lupu: Dar dacă spaţiul politic romanesc a reţinut mişcarea liberală distinctă de mişcarea creştin democrată, dacă partidele noastre sunt integrate în structurile politice europene şi internaţionale, nu pricep cum ar vrea unii lideri liberali să ne vopsim peste noapte în liberali pentru a satisface nişte ambiţii politice.

Unii din analistii politici romani cred ca unica modalitate de a tine piept PSDR ar fi ca CDR sa nu se destrame şi aduc in discuţie rezultatele CDR la alegerile locale:

Daniel Barbu: Aceste cifre ne arata ca CDR nici nu a cîştigat, dar nici nu a pierdut, timp de 4 ani (...) Cred că acesta este singurul argument cît de cît măsurabil şi verificabil, care ne arată că, CDR este o formulă cîştigătoare.

Pentru ca CDR să aibe mai mult succes, liderii ţărănişti au propus ca pentru alegerile prezidenţiale susţinerea lui Emil Constantinescu, secondat de Mugur Isărescu ca viitor potenţial prim ministru (...)
XS
SM
MD
LG