Linkuri accesibilitate

Societatea așteaptă rostirea adevărurilor și despărțirea de trecut


Ion Hadârcă
Ion Hadârcă

Ion Hadârcă: „Într-o atmosferă de normalitate noi am pune pe cântar şi am separa ceea ce ţine de rostirea adevărului istoric, ca să ne despărţim o dată şi pentru totdeauna de el.”


Pe parcursul a 70 de ani care ne despart de ziua de 28 iunie 1940, intrarea trupelor sovietice pe teritoriul Moldovei a fost calificată preponderant drept sărbătoare a eliberării, iar de ceva de timp acelasi eveniment este definit drept preludiu al „Holocaustului rosu si al genocidului communist”. Urmare a acestei traiectorii Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a emis ieri un decret prin care a instituit Ziua ocupatiei sovietice care urmează a fi comemorată în fiecare an în ziua de 28 iunie. Despre efectele decretului prezidenţial privind redimensionarea semnificaţiei istorice a zilei de 28 iunie discutăm astăzi cu deputatul liberal Ion Hadârcă.

Europa Liberă: Urmare a recomandărilor formulate de Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decretat comemorarea victimelor acestui regim în ziua de 28 iunie. Comuniştii, şi nu doar ei, au reacţionat de o manieră tăioasă, declarînd că acest decret va escalada situaţia şi va antagoniza diferite grupuri din societate. Cine îşi va asuma posibilele consecinţe ale acestui decret, mai cu seamă pe cele electorale?


Ion Hadârcă: „În primul rând cred că trebuie să apreciem curajul Preşedintelui care a venit cu un decret care era previzibil cu două decenii în urmă când pe data de 23 iunie 1990, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate şi în aceeaşi zi a adoptat şi o hotărâre cu privire la avizul Comisiei speciale pentru studierea evenimentelor legate de condamnarea comunismului vizavi de ziua în care a fost semnat acel odios pact Molotov-Ribbentrop, noi ştim urmările, ştim toate componentele, nu este cazul să ne referim. Atunci când au fost adoptate aceste documente era previzibil că trebuia să urmeze şi o atitudine respectivă şi, în fond, lucrurile deja se clarificaseră în ceea ce priveşte adevărul istoric sau atitudinea faţă de adevărul istoric.

Era firesc lucrul acesta, era în context istoric, era în contextul aspiraţiilor spre libertate ale tuturor popoarelor care solicitau acest drept, mă refer la republicile baltice care au trecut prin acelaşi calvar şi au avut o atitudine tranşantă şi s-au lecuit de această boală şi nu au mai avut niciun fel de discuţii, de dezbatere, lucrurile au evoluat într-un mod firesc, ori dacă nu te lecuieşti la timp de o boală rişti ca organismul să nu aibă imunitate împotriva acestei boli şi rişti să te îmbolnăveşti de mai multe ori.”

Europa Liberă: Dle Hadârcă, dar tocmai aceste temeiuri la care faceţi dvs trimitere au fost puse la index de frică să nu se escaladeze situaţia, să nu exploadeze societatea, ori Mihai Ghimpu văzând riscul acestei explozii, totuşi semnează acest decret.

Ion Hadârcă: „Orişice atitudine solicită un anumit risc, un risc în a spune anumite adevăruri şi mie mi se pare acest lucru firesc şi nu ar trebui să deranjeze atât de mult. Societatea aşteaptă rostirea acestor adevăruri şi în contextul evenimentelor, a parcursului acesta evenimenţial pe care îl străbatem acum, mie mi se pare absolut firesc şi absolut legitim ca să se producă anume această atitudine. Societatea aşteaptă să ne despărţim definitiv de trecut şi să abordăm cu totul alte probleme, asta ar trebui să se întâmple. Altceva e că unii încearcă să interpreteze aceste evenimente, să le dea o coloratură de risc, de primejdii, de veşnice încercări de confruntări şi asta nu ar trebui să se întâmple. Mi se pare straniu că lucrurile acestea vin de la nişte tineri care primii ar trebui să-şi pună întrebarea ce s-a întâmplat cu noi, ce s-a întâmplat cu ei şi să ia ei primii o atitudine.

Dacă acest Partid al Comuniştilor care acum a trecut în opoziţie şi a devenit foarte reticent la orice vine din partea liderilor AIE, din partea societăţii civile, dacă ei consideră că nu au nimic în comun cu aceste crime, cu aceste întâmplări, cu titulatura vechiului partid comunist, cu trecutul acesta de care ar trebui să se despartă, ei ar trebui să ia o atitudine mai tranşantă, ei primii să condamne. Eu înţeleg că aceasta ar costa foarte mult.”

Europa Liberă: Domnule Hdârcă, unii spun că decretul care îi cere Rusiei să evacueze trupele intrate în 1940 în Moldova, sugerează decretul, este un cadou nesperat pentru partidele care se declară avocaţii Rusiei? Acele voci spun că Mihai Ghimpu ar călca din nou pe grebla 9 Mai? Aşa să fie oare?

Ion Hadârcă: „Ce are una cu alta? Din păcate nu am textul în faţă ca să pot să comentez formularea exactă, dar se are în vedere prezenţa armatei ruse pe teritoriul integru şi indivizibil al Republicii Moldova, integritate care este recunoscută de statul rus, asta este esenţa acestei dezbateri şi asta cere decretul. Bineînţeles că am aşteptat de la Rusia, ca succesor al URSS, o condamnare a actului odios din 1940.”

Europa Liberă: Care nu a urmat şi Constantin Kosacev spunea că ar fi un gest inutil pe care Rusia iar îl va ignora.

Ion Hadârcă: „Deocamdată, pentru că lucrurile vor evolua. Vedem o încercare de reabilitare a regimului stalinist şi în Rusia, explic lucrurile acestea şi prin atitudinea nouă de refacere a sentimentului naţional veliko-rus, dar asta nu scuză atitudinea despre trecut. Vreau să comentez aici foarte scurt că mi s-a părut destul de constructiv atitudinea conducerea Rusiei în ceea ce priveşte evenimentele Katyn-ului, chiar şi în ceea ce priveşte evenimentele din aprilie curent. Când s-a întâmplat tragedia aviatică de lângă Smolensk, ruşii au avut o deschidere şi imediat, probabil pentru a detensiona relaţiile care începuseră a se tensiona, au oferit un maxim de accesibilitate, de transparenţă faţă de arhivele legate de evenimentele din anii 1940. Lucrul acesta chiar m-a surprins şi mi-am zis că aşa ar trebui să urmeze şi în alte situaţii, inclusiv legate şi de Republica Moldova.

Dacă lucrurile s-ar discuta într-o atmosferă de normalitate noi am pune pe cântar şi am separa ceea ce ţine de rostirea adevărului istoric, de evenimentele legate de trecut, ca să ne despărţim o dată şi pentru totdeauna de el şi punerea pe o albie constructivă a relaţiilor normale. Nu suntem anti-ruşi, nu suntem şovini, xenofobi, am pune pe o relaţie normală şi atitudinea faţă de Rusia şi alţi vecini. Cred că aici rezidă partea acea necesară şi constructivă, în această direcţie.”

Europa Liberă: Dle Hadârcă, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că luni în şedinţa Legislativului va prezenta un raport bazat pe concluziile comisiei conduse de Gheorghe Cojocaru? Ce efect ar putea avea decretul privind Ziua de 28 iunie asupra stării de spirit din Parlament. Nu se va întîmpla ca deputaţii din Alianţă să sufle în apă rece, cum se spune şi să respingă măsuri mai radicale, cum ar fi interzicerea simbolicii comuniste?


Ion Hadârcă
: „E greu de spus ce se va întâmpla luni. Noi vom asculta raportul Comsiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, vom vedea care sunt argumentele, sper că vom avea răbdarea tuturor componentelor Alianţei, în primul rând să ascultăm materialul faptic şi pornind de la acest material să ascultăm şi ceea ce propune comisia respectivă. Cred că majoritatea acestor propuneri sunt acceptabile şi nu cred că ar putea să schimbe atitudinea aceasta mai tranşantă. Poate că aici este prezentă mai mult o doză de supărare că nu au fost consultate componentele Alianţei în elaborarea decretului, de aici ar putea să transpară anumite animozităţi. Dar eu cred că o discuţie prealabilă ar detensiona şi aceste animozităţi şi vom ajunge la un numitor comun şi asta este necesar.”

Europa Liberă: Dar se va ajunge la măsurile practice despre care se vorbea în presă şi care le aşteaptă tocmai Mihai Ghimpu?

Ion Hadârcă: „Şi Mihai Ghimpu şi le aşteaptă şi societatea, şi cei care au suferit şi mai sunt în viaţă. Am văzut că pe 13 iunie au participat toţi liderii, au avut o atitudine, au avut discursuri, au fost prezenţi împreună cu cei care au trecut prin calvarul deportărilor. De ce ar trebui să se schimbe peste noapte toate aceste atitudini? Cred că vor dispărea aceste animozităţi până la urmă.”

Europa Liberă: Vă mulţumim, dle Hadârcă.

*Ar mai fi de precizat că Partidul Comuniştilor a avut ieri o reacţie oarecum previzibilă după publicarea decretului despre ziue de 28 iunie şi a profitat de ocazie ca să obţină un spor de vizibilitate. Iată declaraţia secretarului executiv al PCRM Iurie Munteanu.
XS
SM
MD
LG