Linkuri accesibilitate

Inițiativă română la APCE în legătură cu agravarea situației drepturilor omului în Transnistria


Ședință APCE
Ședință APCE

Declarația semnată în afară de români de 30 de parlamentari din Europa cere eliberarea imediată a lui Ernest Vardanean și Ilie Cazac

Sub titlul O nevoie urgenta de incetare a violarilor drepturilor omului in Transnistria, Delegatia romana la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a depus la Biroul Adunarii o declaratie care cere luarea de masuri pentru remedierea situatiei din regiunea separatista.

Declaratia care in afara de membrii romani este semnata de inca 30 de deputati si senatori din diverse tari europene, de la Franta si Germania, la Ucraina si Lituania, atrage atentia asupra unei agravari accentuate a situatiei privind incalcarile drepturilor omului.

«Autoritatile din republica secesionista au procedat la arestari discretionare si ilegale si au intimidat reprezentantii societatii civile exercitand presiune si asupra jurnalistilor si rererzentantilor media » se spune in declaratie. Transnistria a devenit o gaura neagra a Europei unde drepturile omului nu se respecta.
Arestarea lui Ernest Vardanean, a lui Ilie Cazac, functionar la fisc, a studentei Elena Dubrovitskaya si a presedintelui Comisiei Elctorale Centrale Eugen Stirbu, nu sunt decat cateva exemple in aceasta privinta, atrag atentia deputatii semnatari.

Acestia cer Adunarii Parlamentare si tuturor statelor membre ale Consiliului Europei sa intervina pe langa autoritatile de fapt din regiunea secestionista pentru a le determina sa inceteze cu aceste practici. Declaratia cere eliberarea imediata a persoanelor retinute.Comisia de Monitorizare a Republicii Moldova ar urma sa verifice la fata locului cele semnalate in declaratia initiata de Romania si sa includa, ulterior, date privind situatia din teren in urmatorul raport privind respectarea de catre Moldova a obligatiilor sale ca membru al Consiliului Europei.
XS
SM
MD
LG