Linkuri accesibilitate

„Până la obţinerea unei suveranităţi de tip european este o cale lungă”


Natalia Belitzer (Kiev): „Rusia ar trebui să fie ajutată să scape de reflexele neo-imperiale şi să devină, la rândul ei, un stat modern”


La 20 de ani de la proclamarea suveranităţii sale, Republica Moldova la fel ca şi majoritatea fostelor republici sovitice nu dispune încă de o independenţă reală faţă de centrul fostului imperiu sovietic, crede cercetătoarea de la Kiev, Natalia Belitzer, de la Institutul pentru democraţie Pilip Orlik. Şi asta pentru că obţinerea suveranităţii statale, spune cercetătoarea, nu este un eveniment, de fapt, ci un proces, adesea chinuitor şi de durată.

Natalia Belitzer: „După destrămarea acestui imperiu monstruos, fosta URSS, Rusia nu a contenit să încerce să-şi menţină şi chiar să-şi întărească influenţa asupra fostelor republici sovietice. Evident, până la obţinerea unei suveranităţi de tip european este o cale lungă şi care necesită eforturi enorme. Deci, este o chestiune ce ţine încă de viitor. Însă eu cred că şi Moldova şi Ucraina nu pot să aibă un alt viitor”.

În opinia Nataliei Belitzer, şi Federaţia Rusă ar trebui să fie ajutată să scape de reflexele neo-imperiale şi să devină un stat modern, care să se regăsească în familia comunităţii şi civilizaţiei europene.

Un alt analist politic, Fiodor Lukianov de la Moscova, redactorul-şef al revistei „Rusia în politica globală”, crede că prezenţa flotei militare ruse în Crimeea sau a rămăşiţelor fostei armate a 14-a ruse în Transnistria nu influenţează în mod hotărâtor suveranitatea celor două ţări.

Fiodor Lukianov: „Există o altă problemă, o problemă pe care o au practic toate statele apărute pe locul fostei URSS şi anume lipsa unei viziuni clare de viitor asupra perspectivelor lor economice şi politice. În ultimii 20 de ani au existat multe iluzii şi multe încercări de restructurare a spaţiului post-sovietic, au existat mai multe iniţiatitive integraţioniste legate şi de Rusia şi de alţi actori. Au fost multe, dar toate au eşuat: şi proiectele ruseşti, şi cele americane şi cele europene”.

Expertul moscovit e de părere că în ceea ce priveşte orientările strategice, fostul spaţiu sovietic ar reveni, într-un sens anume, la situaţia de acum 20 de ani, doar că la un alt nivel şi cu deosebirea că interesul Occidentului faţă de această regiune ar fi unul mai scăzut şi că nici Rusia, spune Fiodor Lukianov, nu ştie de fapt ce tip de relaţii ar vrea să edifice în raport cu fostele republici sovietice. Până când aceste lucruri nu vor deveni mai limpezi, crede expertul, şansele rezolvării unor conflicte mai vechi de felul celui transnistrean sunt şi ele minime.
Previous Next

XS
SM
MD
LG