Linkuri accesibilitate

Expoziția „A fost odată Golania” în Piața Teatrului Național din Praga


Interviu cu Radu Coroamă, director la Muzeul Național de Istorie a României, despre concepția expoziției documentare despre „Piața Universității”


Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Istorie a Romaniei au prezentat la Praga o expozitie documentara de fotografie si ziare, care face o incursiune in ceea ce in Romania este cunoscut ca „Fenomenul Piata Universitatii”. Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat evenimentelor petrecute in Romania in 1990. Interviu cu Radu Coroama, director la Muzeul National de Istorie a Romaniei, unul din realizatorii expozitiei:

Radu Coroama: „Anul acesta s-au implinit 20 de ani de la evenimentele din 1990 (an care a cunoscut 3 mineriade, a cunoscut fenomenul numit „Piata Universitatii”; a fost marele miting al Aliantei Civice din 15 noiembrie).

Institutul Cultural Roman, impreuna cu noi si cu revista „Istorie si Civilizatie” am considerat ca aceste evenimenente ale anului 1990 trebuie prezentate publicului sub forma unei expozitii. E vorba de prima mineriada, cea din ianuarie 1990, care a fost de fapt o contramanifestatie indreptata impotriva mitingului organizat de Partidul National Crestin Democrat la 28 ianuarie. Apoi a doua mineriada din februarie, a treia, si cea mai singeroasa, din iunie, care e pe larg prezentata, cu foarte multe fotografii.

Europa Libera: Si care e subiectul principal al expozitiei din piata Teatrului National de la Praga...

Radu Coroama: Da, s-au facut atunci foarte multe fotografii, dar din motive pe care nu le cunosc, o buna parte dintre ele au disparut pur si simplu.

Europa Libera: Ce surse arhivistice ati folosit?

Radu Coroama: Am reusit chiar in 1990 sa cumparam de la agentia nationala de stiri Agerpres din acele zile, dar la Muzeul National de Istorie exista un set de imagini realizate de un fotograf amator care a umblat atunci pe strazile Bucurestiului, e vorba de citeva sute de instantanee.

Muzeul are un website numit „Comunism in Romania” care se refera la perioada de dinainte de 1989, dar contine si referiri la anul 1990, si am pus deja pe acest site fotografii legate de evenimentele din acest an

Europa Libera: Un an tumultos si controversat din foarte multe puncte de vedere
...

Radu Coroama: Controversat si cu nenumarate probleme, un an cu alegeri in Duminica Orbului din 20 mai, care au dat un Parlament aproape in exclusivitate al fostilor comunisti. A fost anul propulsarii lui Miron Cosma ca lider autoritar al minerilor si al sindicalistilor in general. Minerii au actionat atunci ca o forta civila represiva, si noi incercam sa aratam si acest lucru. Sper ca publicul din Cehia sa inteleaga mesajul nostru.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG