Linkuri accesibilitate

Germania: problema cerşetorilor „profesionişti” originari din România


Imagine din emisiunea Fakt a TV ARD
Imagine din emisiunea Fakt a TV ARD

Sărăcia naşte infracţionalitatea, iar cei care profită de la această stare de fapt nu sunt cunoscuţi.


Spectacol al milei cu cerşetori deghizaţi şi mafioţi - în jurnalul de corespondent de astăzi semnat de William Totok.

Odată cu venirea verii în oraşele germane apar grupuri de cerşetori şi spălători de parbrize sau persoane care se duc prin restaurante şi cafenele unde cîntă. Sau colindă, pur şi simplu, străzile, cîntînd, în aşteptarea unui ban aruncat de către locuitori.
Romi cîntînd pe străzile Berlinului (Foto: W. Totok)


La Berlin spălătorii de parbrize pot fi văzuţi la colţuri de stradă, pîndindu-i pe automobilişti, opriţi în faţa semafoarelor. Deseori spălătorii devin agresivi cînd automobiliştii refuză să-i plătească pentru acest servici.

Într-un amplu documentar, difuzat luni seara de ARD, televiziunea publică germană, automobiliştii au declarat că, uneori, spălătorii i-au scuipat sau au zgîriat maşinile. În acelaşi documentar s-au putut vedea bande organizate de cerşetori care acţionau la Dresda. Cu toţii erau tineri. Toţi erau deghizaţi în persoane nevoiaşe pentru a stîrni mila trecătorilor.

Imagine din emisiunea Fakt a TV ARD
Pentru acest spectacol al milei ei făceau repetiţii într-o casă închiriată de către un afacerist dubios.

Jurnaliştii germani, care au urmărit timp de un an prezenţa acestor persoane în oraşele Berlin, Dresda şi Hamburg, au aflat că ele vin din România, din zona Moldovei. Aflînd identitatea unora dintre cerşetori, jurnaliştii s-au deplasat în localitatea lor de baştină. Acolo au constatat că cei mai mulţi dintre ei sunt romi, că sunt săraci şi că deplasarea lor în Germania este organizată de o reţea mafiotă. Nimeni nu a vrut să dezvăluie cine anume se află în spatele organizării acestui flux de grupuri de cerşetori deghizaţi.
Imagine din documentarul televiziunii germane


Jurnaliştii au tras concluzia că profitorii principali nu sunt cei „trimişi pe teren“, ci, în primul rînd, mafioţii care acţionează din umbră. Concluzia investigaţiilor jurnalistice este destul de clară. Nimeni nu vine întîmplător în Germania ca să cerşească. Totul este bine organizat, iar autorităţile nu intervin, precum a declarat Ciprian Necula care activează într-o organizaţie contra discriminării romilor din România.


La întoarcerea din Germania în Moldova
Ce e de făcut? La această întrebare nu s-a găsit un răspuns limpede. Sărăcia naşte infracţionalitatea, iar cei care profită de la această stare de fapt nu sunt cunoscuţi. În ultimă instanţă, victimele rămîn victime, iar făptaşii scapă nevătămaţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG