Linkuri accesibilitate

Ilie Cazac și Ernest Vardanean vizitați în detenție de șeful misiunii OSCE Philip Remler


Victor Osipov
Victor Osipov

Vice-premierul Victor Osipov consideră că raportul prezentat ulterior tuturor delegațiilor OSCE este o dovadă a atenției deosebite care se acordă celor două cazuri la nivel internațional








Victor Osipov: „Şeful Misiunii OSCE din Moldova s-a întâlnit cu ambii deţinuţi. Deci, i-a văzut fizic. Sunt integri. Mă rog, din punct de vedere moral, evident, nu cu cea mai bună dispoziţie, ceea ce este de înţeles, dar fizic sunt integri şi acest lucru este mai ales important în ceea ce-l priveşte pe Ilie Cazac, pe care până acum nu l-a văzut nici familia, nici avocatul ales de familie şi acest fapt trezea anumite îngrijorări suplimentare. Tot aici ar fi de menţionat faptul că în cadrul întâlnirii, Cazac a fost de acord să aibă întrevedere cu mama sa. Acest aspect este important, deoarece până acum se invoca refuzul lui de a se întâlni, pe când acest lucru era refuzat familiei, de fapt. Deci, iată că el şi-a dat acordul, respectiv, de acum încolo, din punctul nostru de vedere, urmează ca structurile respective să ofere acces şi posibilitate pentru ca mama lui să-l vadă. Dar o informaţie mai amplă şi mai avizată despre starea sănătăţii n-a fost posibilă, pentru că nu s-a făcut o examinare corespunăzătoare. În general, eu v-aş sugera să vorbiţi cu Philip Remler, şeful Misiunii OSCE, pentru ca să vă transmită din prima sursă ce impresii a avut”.

Europa Liberă: Din păcate, Misiunea OSCE nu poate să comunice mai multe informaţii, cel puţin aşa ni s-a spus.

Victor Osipov: „Misiunea OSCE deja a informat, a prezentat un raport tuturor delegaţiilor ţărilor membre, fapt, pe de o parte, important în sensul informării, pe de altă parte, foarte concludent în ce priveşte atenţia deosebită care se acordă acestor cazuri la nivel internaţional, inclusiv datorită demersurilor întreprinse de autorităţile moldoveneşti. În cadrul întâlnirii pe care noi, împreună cu premierul Filat, am avut-o cu cele două doamne, noi le-am informat, în măsura în care acest lucru era posibil, despre toate acţiunile şi eforturile pe care le întreprindem şi public şi vizibil, şi într-o manieră mai discretă, dacă vreţi, pentru a soluţiona aceste două cazuri”.

Europa Liberă: Anterior, cele două doamne şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce au numit indiferenţa autorităţilor din Chişinău şi a lipsei de atenţie cuvenită faţă de cazurile lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac.

Victor Osipov: „Pot să vă spun că este la înţelegerea oricui şi este firesc faptul că familiile sunt îngrijorate. Dar la fel, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu pot fi prezentate public toate acţiunile întreprinse de către autorităţi şi de către anumite instituţii implicate. Fără îndoială, efortul nostru la nivel diplomatic este mai uşor de prezentat şi este un efort, aş putea să spun, de amploarea necesară, poate chiar fără precedent, dacă face excepţie cazul Ilaşcu, pentru că sunt nişte cazuri ieşite din comun, cele două arestări ale lui Vardanean şi Cazac. Însă, în rest, nimeni nu este mulţumit. Şi vreau să vă spun că nici autorităţile moldoveneşti nu sunt mulţumite de această situaţie şi de faptul că soluţionarea ei se arată a fi, după cum ne şi aşteptam, destul de dificilă. De aceea, sentimentele şi emoţiile celor două familii sunt de înţeles, însă guvernul are toată deschiderea şi a reconfirmat astăzi acest fapt, pentru a examina şi a căuta soluţii la fiecare semnal venit din partea acestor două familii. Eu vreau să spun că şi astăzi am avut întrevederi cu reprezentanţii mai multor instituţii - şi care se ocupă de sănătate, şi de ordinea de drept - mă refer la cazul celor doi protestatari, care sunt monitorizaţi şi, dacă vreţi, le este asigurată şi securitatea – o patrulare în regim special, în cartierul în care se află locul în care ei protestează...”

Europa Liberă: ...aveţi în vedere familia lui Ilie Cazac?

Victor Osipov: „...da, familia lui Ilie Cazac, şi o asistenţă, o monitorizare a stării lor de sănătate, luată la control la cel mai înalt nivel. Adică sunt o serie întreagă şi de multe alte măsuri, care sunt măsuri normale pentru a oferi asistenţa necesară celor două familii, pentru a avea grijă ca situaţia să nu degenereze. Tot ceea ce noi putem face, spre regret nu putem să facem totul, nu putem să facem minuni, dar tot ceea ce noi putem să facem vă asigur că facem şi familiile sunt la curent cu acest lucru”.

Europa Liberă: Dl Osipov, aţi putea să confirmaţi că tânăra Elena Dobroviţcaia reţinută pe 16 iunie la Bender a fost eliberată? Organizaţia PromoLex afirma că fata a fost luată ostatecă de miliţia transnistreană pentru a o şantaja pe mama ei într-un dosar mai vechi legat de un accident rutier.

Victor Osipov: „Din informaţiile pe care le-am primit pe linia organelor noastre de interne, a fost eliberată. Reţinerea ei s-a produs sub clauza care permite reţinerea pentru 72 de ore, în scopuri de - eventual sau inclusiv - chipurile, de identificare a persoanei - au aşa, în acest domeniu, o asemenea prevedere care permite reţinerea persoanei. Oricum, noi considerăm acest gest absolut dubios şi nepermis şi, iarăşi, el este şi monitorizat, dar sunt examinate şi anumite posibilităţi de a elimina sursa acestei probleme”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG