Linkuri accesibilitate

Amendarea Codului Electoral a fost necesară din cauza boicotului PCRM


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Scăzînd pragul de reprezentare, parlamentarii AIE au deschis însă cutia Pandorei și au uitat de ascensiunea rivalului politic Valeriu Pasat








Igor Boţan: „Modificarea Codului electoral a avut doua sarcini. Prima a fost să fie aduse prevederile Codului electoral în conformitate cu opiniile comune ale OSCE şi Comisiei de la Veneţia. Şi a doua a fost să depăşească blocajele, ridicate de Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Sarcina a doua, de fapt, derivă din prima, pentru că în recomandările Comisiei de la Veneţia tocmai se găseşte soluţia pentru criza constituţională. Nu?

Igor Boţan: „Este adevărat. Şi acest lucru a fost scăpat din vedere de Partidul Comuniştilor, care s-a axat mai mult pe boicoturi. Iar Alianţa pentru Integrare Europeană a căpătat un fel de scuze, spunând că nu putem depăşi boicotul altfel, decât scăzând pragul de reprezentare în Parlament şi la referendum.”

Europa Liberă: Putem spune că coborârea pragului de validare a referendumului, în general, adică acceptarea unei prezenţe modeste, sau minoritare înseamnă o tendinţă europeană?

Igor Boţan: „Într-un sens, da. Numai că Republica Moldova nu are cultura politică europeană. Partea bună este că într-adevăr pragul de validare a referendumurilor nu mai poate fi folosit drept mecanism de şantaj, aşa cum a încercat să facă Partidul Comuniştilor. Partidul Comuniştilor a afimat sus şi tare – dacă porniţi referendumul, noi avem posibilitatea să-l blocăm, dat fiind faptul că avem 30 de procente de susţinători fermi, care nu vor veni la referendum şi atunci v-aţi prăbuşit cu referendumul. Şi atunci, pentru a depăşi această barieră, s-a purces la scăderea pragului de reprezentare. În general, Comisia de la Veneţia recomandă să nu existe praguri de validare, dat fiind faptul că se poate recurge la boicot. Partea proastă este că procedând astfel, Parlamentul de fapt a deschis Cutia Pandorei, adică, atingând Constituţia, lăsând loc pentru referendum. Şi a uitat că în ascensiune este un rival politic foarte puternic, mă refer la partidul lui Valeriu Pasat.”

Europa Liberă: Dar le daţi dreptate sau nu, celor care spun că, în general, după această modificare minoritatea ar putea impune majorităţii voinţa sa?

Igor Boţan: „Eu nu cred că acest lucru se va întâmpla, dat fiind faptul că majoritatea va fi obligată să coparticipe la un eventual referendum pentru a bloca, prin vot pozitiv sau negativ, iniţiativa minorităţii. Lucrurile rezidă în faptul că minoritatea poate iniţia un proces, care poate crea valuri în societate şi destabiliza societatea. Riscurile vin de aici. De exemplu, acelaşi referendum referitor la oficializarea limbii ruse. Eu nu cred că un astfel de referendum ar fi câştigat de cei care doresc ca limba rusă să devină limbă de stat. Dar însuşi faptul că susţinătorii oficializării limbii ruse pot iniţia un referendum şi pot aduce alegătorii la urnele de vot poate avea drept efect scindarea şi mai adâncă a societăţii moldoveneşti. Aici rezidă pericolul.”

Europa Liberă: Dar nici nu pledaţi, probabil, pentru ascunderea gunoiului sub preş, cum ar veni.

Igor Boţan: „Nici vorbă nu poate fi de a ascunde gunoiul sub ţol, cum se zice la noi. Trebuie discutate aceste probleme, însă se poate invoca în permanenţă că există o regulă, stabilită de 20 de ani, nu o atingem, purtăm discuţii şi găsim soluţii, astfel încât toţi să fie mulţumiţi pe cât se poate.”
XS
SM
MD
LG