Linkuri accesibilitate

Un proiect audiovizual românesc: „In direct din arhive”


Moment din concertul de la Palatul Akropolis din Praga
Moment din concertul de la Palatul Akropolis din Praga

Daniel Gontz: „la sfirșitul anilor 60, începutul anilor 70, oameni care chiar credeau în ceea ce se întîmpla în Romania atunci, chiar credeau în acele timpuri.”



La sfirsitul saptaminii trecute, Institutul Cultural Roman a prezentat la Palac Akropolis din Praga un concert audio-video intitulat „Live from the Archive”. A fost de fapt prima secventa dintr-o serie dedicata de ICR Praga comemorarii a 20 de ani de la demonstraţia-maraton din Piaţa Universităţii din Bucureşti. „Live from the Archive” a prezentat - în imagini de arhivă şi mixaj audio - evoluţia României din anii ’50 până la mineriadele anilor ’90. Lucian Stefanescu a stat de vorba cu realizatorii acestui spectacol, Cristian Stefanescu (muzician, sound designer si DJ, responsabil cu partea sonora a proiectului) si cu realizatorul componentei video concertului, Daniel Gontz, unul din cei mai importanti artisti vizuali din Romania:

Daniel Gontz
(aka Casa Gontz), regizor: „Prima surpriza cind am reusit sa intru in arhive a fost sa gasesc material video care arata oameni fericiti, la sfirsitul anilor 60, inceputul anilor 70, oameni care chiar credeau in ceea ce se intimpla in Romania atunci, chiar credeau in acele timpuri. Acest lucru se vede foarte bine, inclusiv in demonstratia din 1968 din Piata Palatului a lui Ceausescu, unde el era un rock star pus si simplu.
Daniel Gontz


E o diferenta uriasa intre acel material video si materialul video din anii 80, unde chipurile oamenilor sint rigide, unde oamenii sint satui de toata acea poveste. Am incercat sa acopar toata perioada, cu imagini de la revolutie, dar si cu imagini de prezentare a Romaniei facute pentru export de catre Televiziunea Romana, sau materiale facute de britanici veniti in Romania sa faca reportaj.”

Cristian Stefanescu (aka Electric Brother), muzician, sound designer, DJ: „40 de ani de muzica de care ne amintim cu bucurie, dar si de muzica pe care unii dintre noi am vrea s-o uitam – a fost o incercare de trecere in revista a intregii muzici din acea perioada”.

Europa Liberă: „Live From The Archives” – in direct din arhive – ar putea suna un pic paradoxal, sau chiar contradictoriu. Cum se poate face ceva in direct din arhive?

Cristian Stefanescu
Cristian Stefanescu
: „Descrie foarte bine ceea ce facem noi, pentru ca in functie de public, de loc sau chiar de seara in care se intimpla acest performance, el este de fiecare data altfel. Noi interactionam unul cu celalalt si cu publicul, si facem asta live, dar materialul cu care jonglam este din arhiva.

Daniel Gontz: “Sint foarte multe amintiri placute din acea perioada, oricit de crunta a fost din punct de vedere politic sau al drepturilor. Oamenii se si bucurau de lucruri mai mici sau mai mari. In acelasi timp sint si imagini cu cozile interminabile …”

Cristian Stefanescu
: „Din cauza ca exprimarea nu putea fi sincera si directa intotdeauna, e foarte dragut sa vezi cum reuseau sa treaca de cenzura. Daca esti atent la versuri, e evident ca nimeni vroia sa cinte despre „minerul care-si construieste din mici lampase lucitoare stele, luna si soare….”

PS: „In direct din Arhive” este un proiect audiovizual care ofera mai multe modalitati de lectura a perioadei de dinainte de 1989. Dar folosirea in exces a fragmentelor din emisiunile de divertisment ale Televiziunii Romane ar putea face ca un spectator roman tinar, sau unul strain neinformat, sa nu isi dea seama ca acele emisiuni construiau de fapt o imagine falsa, care ascundea o realitate cu mult mai sumbra.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG