Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Kiev încearcă să resusciteze mișcarea stahanovistă


Mineri sătui de tradiția stahanovistă, Donetsk 1993
Mineri sătui de tradiția stahanovistă, Donetsk 1993

Nu uitați: la 31 august va fi comemorată la Stahanov ziua minerilor








Un oras din estul Ucrainei se pregateste de comemorarea celui care devenise in perioada sovietica un simbol al muncii duse pana la limita – Stahanov. Limita a fost in cazul lui Stahanov alcoolismul. Dar inainte sa moara de betie si uitat de toata lumea Stahanov a inspirat o adevarata miscare construita de propaganda sovietica.

Despre Alexei Stahanov se spune ca in 1935 a extras in timpul unui singur schimb 102 tone de carbune, adica de 14 ori mai mult decat cantitatea obisnuita. A devenit un simbol sovietic al muncii dedicate si realizarea lui a fost folosita de autoritatile sovietice sa motiveze oamenii sa depaseasca normele de productie.

Sovieticii au laudat realizarile lui Stahanov si muncitorii cei mai harnici erau numiti stahanovisti, asta numai daca atiungeau un nivel anumit de productie.

Alexei Stahonov a murit de alcoolism intr-un spital psihiatric in 1977. S-a spus mai tarziu ca rezultatele lui in minerit au fost umflate, chiar si in articolul din 1988 din ziarul sovietic „Komsomoliskaia Pravda”. Orasul Kadiivka a fost redenumit in cinstea lui Stahanov in 1978.

Istoricul local Volodimir Semistiaha a spus corespondentului nostru ca miscarea stahanovista nu era apreciata de multi muncitori, pentru ca a insemnat o presiune continua din partea autoritatilor sa produca mai multe bunuri in toate sferele industriale. „Dupa o vreme ceilalti mineri si lucratori au inceput sa urasca stahanovistii”, spune istoricul Semistiaha.

In cele din urma multi stahanovisti au devenit victime ale represiunii staliniste, iar dupa al treilea plan cincinal sovietic miscarea a inceput sa piarda din popularitate.

Semistiaha spune ca ucrainenii mai comemoreaza miscarea stahanovista pur si simplu din motive nostalgice. „Guvernul nostru actual e format din fosti comunisti si membri al Komsomolului. Ei nu cunosc istoria. Tot ce stiu ei este ceea ce le-a fost pompat in cap de comunisti si de miscarea stahanovista", spune istoricul.

Astazi nu functioneaza nicio mina in Stahanov. Regiunea Luhansk, acolo unde se afla orasul, e una din cele mai slab dezvoltate economic zone din Ucraina. Ca sa castige niste bani, multi mineri extrag carbune in mine ilegale, care nu au nicio masura de siguranta.

Comemorarea miscarii stahanoviste aduce sperante primariei din Stahanov ca se vor aduna suficiente fonduri pentru reparatia drumurilor si a centrului cultural din oras, acolo unde va avea loc comemorarea, pe 31 august, a miscarii stahanoviste, cunoscuta si sub denumirea – ziua minerilor.
XS
SM
MD
LG