Linkuri accesibilitate

Armonie româno-maghiară în privința legii dublei cetățenii


Vizita la București a vicepremierului ungar Semjen Zolt








Vicepremierul ungar Semjen Zolt le-a multumit astazi oficialilor romani pentru felul in care s-au raportat la legea dublei cetatenii, adoptata la sfirsitul lunii mai de parlamentul de la Budapesta. ”Legea ungara s-a inspirat, in multe privinte din cea romaneasca prin care orice roman care traieste in orice parte a lumii poate primi cetatenia romana” a declarat inaltul official ungar. In virtutea legii, pot obtine cetatenie ungara si acele persoane care nu traiesc pe teritoriul tarii, dar ai caror ascendenti au trait pe teritoriul Ungariei istorice si pot dovedi ca au cunostinte minime de limba maghiara. Legea va intra in vigoare la 20 august, ziua regelui Stefan cel Sfint (969-1038), fondatorul statului ungar si va incepe sa produca efecte de la 1 ianuarie 2011. Guvernul roman, din care face parte si formatiunea care-i reprezinta pe cei un million si jumatate de maghiari din tara, nu are obiectii.

Nici Serbia, Ungaria sau Austria nu au adus critici, in vreme ce reactiile Slovaciei au fost extrem de dure. Oficialii de la Bratislava au declarat ca actiunile Budapestei pun in pericol securitatea nationala si stabilitatea regionala, iar guvernul slovac a adoptat un amendament prin care orice slovac isi poate pierde cetatenia daca accepta o a doua cetatenie. Masura decisa de parlamentul ungar priveste circa trei milioane si jumatate de etnici maghiari, cei mai multi provenind din Romania si Slovacia si din alte state limitrofe. Acestia au ramas in afara granitelor dupa Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, care amputa Ungaria, invinsa in Primul Razboi Mondial, de doua treimi din teritoriul ei in favoarea vecinilor sai.

Criticii europeni ai legilor cetateniei romane si ungare atrag atentia ca prin acest procedeu se vor putea creea grave confuzii politice, intrucit oameni care traiesc intr-o alta tara, pot decide alegerile dintr-un alt stat. De pilda electoratului ungar format din 8 milioane de alegatori i s-ar putea adauga la urmatorul scrutin inca 3 milioane din afara granitelor, care ar putea avea alte interese decit cele ale ungurilor din interior. In Romania socialistii se opun acestei legi, iar comisiile de politica externa din parlament au cerut explicatii din partea ministerului de resort.

Intre timp insa inaltii oficiali romani care l-au primit azi pe vicepresedintele ungar Semjen Zolt au asigurat Ungaria de toata sustinerea. Seful diplomatiei de la Bucuresti a adaugat, totusi, ca aplicare noilor decizii ale legislativului ungar privind dubla cetatenie si declararea zilei de 4 iunie ca zi a unitatii nationale maghiare trebuie sa fie conforme cu normele internationale.
XS
SM
MD
LG