Linkuri accesibilitate

19.06 - București: Fotbal, mituri, alegeri


Prezenţa românilor la urne a fost mult mai mică decât prezenţa românilor în faţa televizoarelor, la meciurile naţionalei României


19 iunie 2000

Actualitatea românească
(Moderator: Radu Călin Cristea; Comentator: Neculai Constantin Munteanu).

Fotbal, mituri, alegeri”.

„Prezenţa românilor la urne a fost mult mai mică decât prezenţa românilor în faţa televizoarelor, la meciurile naţionalei României. Dacă în sondaje prognoza era de peste 50 la sută, realitatea a aruncat la gunoi aceste pronosticuri: numărul votanţilor a atins cu mare greutate 30 de procente”.

Şi poate participarea era mai mare, crede N.C. Munteanu, daca votul nu era organizat duminica, în timpul campionatului european de fotbal. Cifra microbiştilor, arată statisticile, a fost de trei ori mai mare decât cea a votanţilor.

În câteva zile, constată autorul, au fost distruse mai multe mituri ale românilor: „primul a fost acela că urmând geniul bine cunoscut al românului care se descurcă în împrejurări dificile, echipa naţională ar avea multe şanse să ajungă departe.” Echipa a dezamăgit aceste aşteptări dar rămâne populară şi de toată lumea scuzată.

„Al doilea mit de carton, construit în birouri de propagandă şi singurătăţi de intelectual, este cel al invincibilităţii Convenţiei democrate în Bucureşti. Potrivit ultimelor date preliminare, înfrângerea a continuat şi în al doilea tur, în care PDSR a câştigat toate primăriile de sector.”

„...încă un mit confecţionat, cel a resuscitării PDSR a fost infirmat de votul final în marile oraşe sau în lupta pentru preluarea controlului consiliilor judeţene.”

Ironia sorţii face ca PDSR să fi obţinut victoria în alegerile locale dar să nu poate face mare lucru cu ea, pentru că aproape peste tot, social-democraţii au fost izolaţi de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare.
XS
SM
MD
LG