Linkuri accesibilitate

19.06 - Chișinău: Președintele Lucinschi despre vizita lui Vladimir Putin


Petru Lucinski și Vladimir Putin
Petru Lucinski și Vladimir Putin

Vizita la Chişinău a preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi confirmat încă o dată seriozitatea Rusiei în abordarea problemei diferendului transnistrean.


18 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Președintele Lucinschi despre vizita lui Vladimir Putin la Chișinău.

Dan Ionescu: Deşi vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, s-a încheiat sâmbătă, ecourile ei se fac simţite din plin şi la acest început de săptămână. Luni preşedintele Petru Lucinschi a comentat acest eveniment la o întâlnire cu reprezentanţii mediilor de informare în masă. Relatează corespondentul nostru, Radu Benea.

Preşedintele Petru Lucinschi a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că vizita la Chişinău a preşedintelui rus Vladimir Putin a confirmat încă o dată seriozitatea Rusiei în abordarea problemei diferendului transnistrean. În opinia lui Lucinschi, despre seriozitatea acestor intenţii vorbeşte şi faptul, că în fruntea viitoarei comisii pentru impulsionarea soluţionării conflictului a fost numit fostul premier rus, Evgheni Primakov. Înainte, însă, de a sublinia acest lucru, şeful statului a dorit să-şi exprime regretul şi indignarea faţă de unele materiale critice din presa de la Chişinău, apărute înaintea vizitei lui Vladimir Putin.

Petru Lucinschi: „N-a fost nici o aluzie despre ceea ce se vorbeşte deseori la noi şi eu mă folosesc de acest moment ca să vă rog pe Dumneavoastră, cei, care reprezentaţi puterea a patra, să ne mai coborâm pe pământ şi să ne uităm real la lucruri şi să ne debarasăm de nişte stereotipuri, care ne prind pe noi încă de mulţi şi mulţi ani de zile. Eu vreau să vă spun sincer, cu mare revoltă şi indignare citeam nişte lucruri. Dacă oameni serioşi, cum sunteţi Dumneavoastră, scriau nişte prostii, de aşa natură, cum: ce caută Putin pe aici? Toată lumea se zbate, cum să-l capete pe Putin, ca să discute problemele ce ţin de dezvoltarea lumii, iar noi cu lucrurile acestea, care oricum se informează şeful de stat: iată, ce scriu despre vizita Dumneavoastră în Moldova. Şi eu cu mare regret şi, vă spun cu durere – dacă noi ne considerăm în Europa, tindem spre Europa, este un nivel de cultură anumită, este o responsabilitate, dacă doriţi. Nici un fel de aluzie, încă o dată vreau să vă confirm lucrul acesta, că Rusia are nişte interese, care ar ţine numai de interesele Rusiei.

Preşedintele Putin a declarat că ei respectă, în primul rând, şi angajamentele Rusiei ce ţin de relaţiile noastre, dar şi cu un mare interes şi responsabilitate am discutat problemele cu care ne confruntăm noi. În problema Transnistriei Rusia este gata şi în continuare să joace rolul respectiv. Şi eu m-am adresat cu această rugăminte, ca această activitate să fie mai intensă şi Dumneavoastră ştiţi, că a fost luată decizia de a crea o comisie de stat în Rusia. Fiindcă am discutat cu preşedintele Putin, că până n-om avea o persoană, care se bucură de mare autoritate în Rusia şi însuşi faptul, că preşedintele acestei comisii este numit Evgheni Primakov, eu cred, că aceasta este un răspuns la seriozitatea Rusiei şi poziţia Rusiei faţă de acest conflict, care până acuma nu este reglementat.”

Cât priveşte discuţiile cu preşedintele Putin referitoare la retragerea trupelor ruse, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE de la Istanbul, precum şi mesajele, prin care este rugat să intervină în eliberarea grupului Ilaşcu din închisoarea de la Tiraspol, şeful statului a spus, că acestea nu au durat prea mult, deoarece Putin a fost destul de elocvent.

Petru Lucinschi: „Preşedintele Putin nici n-a vorbit mult la tema aceasta. Deoadată, cum am ajuns la punctul ăsta, el a spus: noi o să respectăm. Prima parte a problemei, ce ţine de Ilaşcu, eu l-am rugat pe preşedintele Putin ca să se includă în rezolvarea acestei probleme. Punct. Mai departe eu am spus, că eu sper, cum s-a porni tratativele acestea în rezolvarea problemelor cu Transnistria, deci aceasta va influenţa pozitiv asupra acestei rezolvări.”

Şeful statului a declarat, însă, că a discutat mult cu Vladimir Putin despre ceea ce el a numit stereotipul, potrivit căruia după anul 1917 Rusia nu mai este o ţară europeană: „Şi de aceea lucrul acesta se face şi el va fi continuat. Cum am înţeles din partea domnului Putin, Rusia doreşte să se confirme, să se impună ca un stat european şi din punctul ăsta de vedere nici un fel de probleme ce ţine de dorinţa noastră de a ne integra în Europa, că aceeaşi poziţie o are şi Rusia.”

Răspunzând la una din întrebări, preşedintele a calificat drept antipopulară propunerea, făcută săptămâna trecută a secretarului Consiliulşui suprem de securitate al Rusiei, Serghei Ivanov, de a denunţa acordul de la Bişkek privind libera circulaţie în CSI şi de a fi introdusă obligativitatea regimului de paşapoarte. Petru Lucinschi nu a negat necesitatea unui control mai strict la frontiere, dar a fost de părere, că aceasta se poate face prin mijloacele existente, altfel, în opinia sa, această măsură nu ar fi decât una împotriva voinţei populaţiei din toate statele CSI.

La conferinţa de presă, Petru Lucinschi a subliniat şi faptul, că pe parcursul vizitei la Chişinău a delegaţiei ruse nu s-au purtat nici un fel de discuţii privitoare la transformarea grupului operativ de trupe ruse din Transnistria în bază militară şi nici despre acordarea unui statut de a doua limbă de stat limbii ruse, aşa cum presupunea o parte a presei.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: La Moscova duminica şi lunea sunt zile moarte din punctul de vedere al presei, de aceea singurele comentarii de până acum la vizita lui Putin la Chişinău datează, de fapt, de sâmbătă, ele apărând în publicaţiile Nezavisimaia Gazeta, Sevodnea şi Vremea. Aceasta din urmă descrie cu lux de amănunte şi multă culoare ceea este denumit „debutul fetelor preşedintelui rus pe arena internaţională”. Este vorba de primirea mai mult decât călduroasă făcută la Chişinău, fiicelor lui Vladimir şi Ludmilei Putin, Katia şi Maşa. Ele au fost întâmpinate ceremonios, cu buchete de trandafiri, în sala rezervată delegaţiilor oficiale. Mai lipsea doar covorul roşu, comentează autorii relatării de la Chişinău.
XS
SM
MD
LG