Linkuri accesibilitate

23.06 - Chișinău: Parlamentul și reorganizarea TeleRadio Moldova


Iulian Magaleas a devenit preşedinte al companiei iar Anatol Barbei, fost redactor-şef al ziarului partidului lui Diacov, „Dialog” şi ziaristul Vasile Gribincea au fost reconfirmați ca directori.


23 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Parlamentul și reorganizarea TeleRadio Moldova
.

Dan Ionescu: Felul în care s-au operat recent schimbările de la conducerea companiei de stat TeleRadio Moldova a nemulţumit atât lumea jurnaliştilor, cât şi pe liderii unor formaţiuni politice. Relatează Alexandru Eftode
.

Participanţii la şedinţa de joi seara a Clubului naţional de presă au constatat că preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, intervine în activitatea editorială a Televiziunii şi Radioului naţional. Cu excepţia comuniştilor, reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare prezenţi la şedinţă, susţin reorganizarea companiei de stat TeleRadio Moldova într-o instituţie publică a audiovizualului pentru a curma ingerinţele puterii în administrarea acesteea.

La Clubul de presă au participat majoritatea membrilor Comisiei parlamentare specializate şi alţi deputaţi foşti ziarişti. Deşi au fost invitaţi la şedinţa Clubului, nu au venit preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, şi liderul comunist, Vladimir Voronin. Formaţiunile lor au votat recent demiterea conducerii TeleRadio Moldova, prezentă şi ea joi la Clubul de presă.

Să amintim, că Diacov şi Voronin au aprobat o nouă conducere pe principii partinice. Astfel, deputatul comunist Iulian Magaleas a devenit preşedinte al companiei. Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă i-au revenit posturile de director al Televiziunii şi al Radioului, în care au fost confirmaţi Anatol Barbei, fost redactor-şef al ziarului partidului lui Diacov, „Dialog”, şi ziaristul Vasile Gribincea. La Clubul naţional de presă a fost discutat în mod special proiectul de lege al deputaţilor creştin-democraţi privind transformarea companiei de stat într-o instituţie publică.

Potrivit documentului, numirea conducerii şi controlul asupra Televiziunii şi Radioului ar fi efectuat nu de Parlament, ca în prezent, ci de un consiliu, format proporţional din reprezentanţi ai tuturor ramurilor puterii, ai organizaţiilor profesionale şi ai societăţii civile. În opinia autorilor, aplicarea acestui model ar conferi companiei imunitate la presiunile din partea partidelor politice. Reprezentanţii Convenţiei Democrate, ai Partidului Forţelor Democratice şi ai Partidului Popular Creştin-Democrat le-au reproşat colegilor din partidul lui Dumitru Diacov, că nu doresc să voteze proiectul respectiv.

Iată ce a declarat liderul creştin-democrat, Iurie Roşca: „Diacov nu vrea să dea din mînă Televiziunea. Îi prost Diacov să spună Televiziunea, sau jurnaliştii ce cred despre el? Mai bine dă indicaţii la telefon. Lipsa lui Diacov şi a lui Voronin de la această întâlnire vorbeşte despre un singur lucru: ei pot să-şi permită să nu vină la aceste întâlniri pentru că totuna Televiziunea va spune ce trebuie, nu ce credeţi Dumneavoastră.”

Aceeaşi opinie o are şi Vitalia Pavlicenco, de la Partidul Forţelor Democratice, care a mai adăugat, că actualul Parlament este incapabil să transforme compania de stat în instituţie publică: „Populaţia aşa a ales, asta este. Nu poţi să alegi oricum şi să fie bine, şi reformă. Noi am fost la un pas de a adopta primul proiect cu privire la RadioTeleviziune acum doi ani. Eu am fost ultima, care a îndemnat fracţiunea „Rândunicii” ca să voteze. Nu s-a votat, pentru că a fost o frustrare din partea altei fracţiuni, a Partidului Popular Creştin-Democrat.”

Prezent la şedinţa Clubului de presă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru mass media, Gheorghe Duca, deputat din blocul lui Dumitru Diacov, a evitat să răspundă la aceste acuzaţii şi a exprimat o opinie favorabilă reorganizării TeleRadio Moldova.

Gheorghe Duca: „Conducerea chiar şi de astăzi a instituţiei de stat nu sunt stabili în funcţie. În dependenţă de conjunctură, în dependenţă de dorinţă, de chestiuni politice, ei pot fi demişi, pot fi puşi alţii, ş.a.m.d. De aceea, aici tot trebuie un mecanism, ca să nu fie nici chiar uşor de numit pe ei, dar să fie cu mult mai complicat de demis.”

La rândul său, reprezentantul comuniştilor, deputatul Iacob Timciuc, a spus, că problemele companiei rezultă din finanţarea insuficientă şi din gestionarea proastă: „Eu sunt de acord cu recomandarea organismelor internaţionale, că aici ar trebui să creăm un consiliu, care să se ocupe mai mult de creaţie. El să nu ţină de chestiile economice, să fie pe mulţi ani.”

În final, să precizăm, că fostul director general al companiei, Arcadie Gherasim, demis recent, susţine reorganizarea companiei, dar consideră că este absolut necesar un sistem eficient de finanţare a acesteia: „Tocmai când Parlamentul mă destituia din funcţie, discutam la post cu Romfort, şeful secţiei juridice de la Uniunea Europeană, RadioTeleviziune, la tema impactul puterii asupra televiziunii. Mi-a spus, că o situaţie mai dezastruoasă ca în Republica Moldova el nu cunoaşte în acest domeniu. Rămân un pic mirat de ofensele grave, rostite aici la adresa colectivului, care a fost permanentat şantajat, epurat până la limita disperării. Desigur că trebuie o lege nouă, în primul rând de protejare a televiziunii de ingerinţele puterii. Este o mafie, vă spun în cunoştinţă de cauză. Nu e vorba de voinţă politică. E vorba de un mecanism economic normal.”

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG