Linkuri accesibilitate

Comemorarea revoltei populare est-germane din 1953


Şedinţă festivă a Bundestag-ului dedicată acestui eveniment istoric


„Sunt de părere că privirea înapoi, spre trecut, în zilele unor comemorări, ne poate ajuta să învăţam ceva din acest trecut. Să realizăm un viitor bun.” Acesta cuvinte au fost rostite astăzi de Gesine Schwan în faţa Bundestag-ului (parlamentului federal german) în cadrul şedinţei comemorative dedicate aniversării revoltei populare din RDG, pe data de 17 iunie 1953.

Gesine Schwan, fost candidat la preşedinţia Germaniei, a evocat curajul cetăţenilor est-germani care, în urmă cu 57 de ani, au protestat contra nedeptăţilor regimului stalinist instaurat în partea răsăriteană a ţării. Unitate, echitate şi dreptate, a spus Gesine Schwan, se impun doar atunci cînd cetăţenii acţionează unitar.

Revolta a izbucnit după ce regimul a anunţat ridicarea cu 10 la sută a normei de muncă. Mii de muncitori constructori est-berlinezi au protestat contra măsurilor guvernului. Demonstraţiile de protest şi grevele au cuprins întreaga Germanie de est. Manifestanţii au cerut alegeri libere. Intervenţia trupelor sovietice a suprimat revolta. 55 de persoane au fost ucise. Numărul răniţilor nu este cunoscut. Se ştie că după înăbuşirea primei revolte anti-staliniste din blocul sovietic, sute de persoane au fost încarcerate. Propaganda est-germană a susţinut că forţele imperialiste şi revanşarde din Germania Occidentală ar fi instigat muncitorii la revoltă.

Preşedintele parlamentului german, Norbert Lammert a calificat ziua de 17 iunie 1953 drept un eveniment cheie al istoriei europene postbelice: „Privind retrospectiv putem afirma că evenimentele dramatice din 1953 şi cele din 1989 constituie elementele unei ample mişcări de eliberare. 17 iunie marchează începutul unei serii de revolte din Europa centrală şi răsăriteană împotriva comunismului şi a lipsei de libertate.” Miile de demonstranţi care au protestat în 1953 contra regimului comunist est-german, a continuat Lammert, merită recunoştiinţa posterităţii.

Despre posteritate a vorbit şi fostul activist opozant est-german Rainer Eppelmann. Într-un interviu acordat postului naţional de radio, Eppelmann a deplîns ignoranţa istorică generală care se manifestă, de pildă, în domeniul educaţiei. Extrem de mulţi tineri nici măcar nu ştiu cine a fost ultimul lider comunist al RDG-ului, deci habar n-au cine a fost Erich Honecker.

„Nu doar istoria RDG-ului n-o cunosc tinerii”, a spus Eppelmann, „ei, în general, habar n-au de istoria postbelică a Germaniei. Să nu ne facem iluzii. Ei nu ştiu cine a fost Erich Honecker, o cincime nu ştie cine este Wolf Biermann şi un număr tot atît de mare, nu ştie nici cine a fost Willy Brandt.“
Previous Next

XS
SM
MD
LG