Linkuri accesibilitate

În urma presiunilor internaționale, Israelul relaxează blocada impusă Fîșiei Gaza


Palestinieni din Gaza stau la rînd să obțină pachete cu ajutoare alimentare
Palestinieni din Gaza stau la rînd să obțină pachete cu ajutoare alimentare

Autoritățile israeliene vor menține însă procedurile de securitate care împiedică militantii Hamas să importe arme și materiale de război








Guvernul israelian a aprobat astazi un plan de relaxare partiala a blocadei asupra Fasiei Gaza, in urma presiunilor internationale aparute dupa ce au murit mai multi activisti in timpul unui raid israelian pe o flotila cu ajutoare care se indrepta spre Gaza. O declaratie guvernamentala spune ca planul va liberaliza fluxul de marfuri care intra in Gaza.

Purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Mark Regev a declarat ca este vorba in primul rand de liberalizarea sistemului in care marfurile ajung in Fasia Gaza. In al doilea rand extinderea fluxului de materiale pentru proiectele sociale finantate din strainatate. Guvernul va mentine insa procedurile de securitate care impiedica armele si alte materiale de razboi sa ajunga la militantii Hamas.

Catherine Ashton
Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Catherine Ashton a declarat astazi ca o noua abordare este necesara in stabilirea listei de produse care ajung in Gaza. Ashton a spus ca lista bunurilor permise ar trebui inlocuita cu lista bunurilor interzise. Astfel ar creste varietatea produselor care pot ajunge la cetatenii din Gaza.

Purtatorul de cuvant al miscarii Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat ca decizia israelienilor de a permite cu 100 de produse mai mult nu e decat o propaganda pentru mass-media care nu va schimba natura blocadei. „Poporul nostru oricum nu are nevoie de aceste produse noi, cum ar fi maioneza si chips-urile. Avem nevoie de materiale de constructie, ciment si fier.” Purtatorul de cuvant al miscarii Hamas mai adauga ca chiar daca toate produsele ar fi permise, palestinienii nu vor relaxarea blocadei ci ridicarea ei absoluta.

Alimentarea cu apa, canalizarea si sistemele electrice din Gaza sunt in nevoie urgenta de reparatii, astfel cum sunt si mii de case private, precum si cladiri publice. Israelienii au interzis importul de materiale de constructii de teama ca militantii Hamas le-ar folosi pentru a construi buncare si alte infrastructuri militare.

Presa scrie ca planul israelian se bazeaza pe intelegeri la care a ajuns premierul Benjamin Netanyahu cu trimisul special al Cuartetului Orientului Mijlociu, Tony Blair. Cvartetul este format din Statele Unite, Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana si Rusia.
XS
SM
MD
LG