Linkuri accesibilitate

Reducerea cu 20% a cheltuielilor instituțiilor publice


 Emil Boc
Emil Boc

Totodată guvernul imprumută autoritățile locale cu 360 de milioane de euro, permițîndu-le astfel să-și achite datoriile restante către diverși agenți economici








Guvernul roman a inceput sa puna in aplicare incepind de astazi programul de austeritate in paralel cu solutiile necesare pentru deblocarea economiei. Este vorba in primul rind despre o ordonanta de urgenta care prevede reducerea cu 20 la suta a cheltuielilor institutiilor publice. In plus consumul de combustibil va fi limitat drastic pentru oficiali urmind ca pina la sfirsitul anului sa fie redus cu 50 la suta. La nivel central consumul pentru un demnitar este, de pilda, de 400 de litri pe luna. O socoteala simpla sugereaza ca la un consum mediu de 10 litri la 100 de km, fiecarui ministru sau secretar de stat din Romania i se aloca lunar combustibil pentru 4000 de kilometri, suficienti bunaoara pentru parcurgerea drumului Bucuresti-Berlin si retur.

Premierul roman Emil Boc a tinut sa mai spuna ca deja personalul bugetar a fost redus cu 36 de mii, insa ministrul finantelor a reamintit ca minimum 100 de mii de angajati ai statului trebuie concediati astfel incit salariatii ramasi in sistem sa poata avea lefuri decente. Pe de alta parte Romania s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa faca aceste restringeri pina la finele anului 2010.

Tot astazi executivul roman a adoptat o ordonanta de urgenta prin care imprumuta autoritatile locale cu 360 de milioane de euro in vederea achitarii obligatiilor restante catre diversi agenti economici care au facut lucrari pentru autoritatile locale, firme care, la randul lor, isi vor plati datoriile la bugetul de stat. Premierul Emil Boc crede ca in acest fel Romania poate iesi din cercul vicios al arieratelor care blocheaza economia.

In asteptarea intrarii in vigoare a legilor austeritatii care vor duce la taierea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta, guvernul roman se pregateste de remaniere. Felul in care se va face si eventual daca va fi insotita si de o reducere a ministerelor se va stabili la intilnirea partidului de guvernamint de duminica.

Politigraf

XS
SM
MD
LG