Linkuri accesibilitate

„Voi sunteţi sarea pământului” sau de ce nu poate fi un stareț și staroste politic


Pastele 2009 - armonie deplină între conducerea politică și cea ecleziastică
Pastele 2009 - armonie deplină între conducerea politică și cea ecleziastică

Interviu cu deputatul Valeriu Ghileţchi, preşedintele Federaţiei Baptiste Europene, despre pretenția Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova de a se implica în politică








Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată Patriarhiei Ruse, şi-a declarat practic dorinţa suverană de a se implica la bunul plac în politică. De asemenea, Sinodul şi-a reconfirmat sprijinul pentru proiectul politic al academicianului şi fostului şef al serviciilor secrete Valeriu Pasat de a crea un partid. Mitropolitul, Prea Sfinţitul Vladimir deja apare alături de domnul Pasat pe numeroasele panouri publicitare pe care mulţi le consideră ca având conotaţii electorale. Vom discuta în această dimineaţă despre motivele, riscurile, justificarea şi efectele acestei schimbări la faţă a bisericii majoritare cu domnul deputat Valeriu Ghileţchi, Preşedintele Federaţiei Baptiste Europene.

Europa Liberă: Dle Ghileţchi, din curiozitate întrebăm, v-aţi simţi mai confortabil, dle Ghileţchi, dacă l-aţi avea coleg de parlament pe Prea Sfinţitul Vladimir?

Valeriu Ghileţchi: “Nu aş avea nicio obiecţie dacă Prea Sfinţitul Vladimir ar fi deputat în Parlamentul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Ghileţchi, de ce tocmai acum, din punctul dumneavoastră de vedere, Sinodul Bisericii Ortodoxă din Moldova, subordonată Patriarhiei Ruse, s-a declarat, practic, ferm decis să se înarmeze politic şi ce efecte poate avea acest pas?

Valeriu Ghileţchi: “Eu cred că chiar din momentul când dl Pasat a anunţat despre iniţiativa de a organiza un referendum privind introducerea în mod obligatoriu a Bazelor Ortodoxiei în şcoli era evident că se urmăreşte, mai degrabă, un scop politic şi lucrul acesta s-a făcut cunoscut în zilele acestea. Nu este chiar o surpriză. Rămân încă anumite lucruri necunoscute la ora actuală, nu se ştie exact ce forţe stau în spatele dlui Pasat, care este agenda cu care vine în politică. Faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat despre agenda sa şi anume când va avea loc referendumul şi alegerile anticipate, l-au făcut pe dl Pasat să-şi anunţe şi el în grabă ceea ce doreşte să facă. Realităţile şi ultimile evenimente politice din Republica Moldova au pus presiune asupra domniei sale şi acum se vede graba cu care se încearcă înregistrarea unui nou partid şi organizarea unei campanii pentru a reuşi, şi pentru a obţine un rezultat în această campanie electorală care ne stă în faţă.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Ghileţchi, instituţia ecleziastică condusă de mitropolitul Vladimir este parte a Bisericii ortodoxe ruse, care este la rândul ei centralizată prin definiţie şi care – prin statutul său – şi-a autointerzis, cel puţin declarativ, să se implice în politic. Cum poate fi explicat în acest caz comportamentul mitropolitului Vladimir şi al celorlalţi membri ai sinodului – ca gest rebel, ca neascultare sau ca urmare a unui proiect mai puţin vizibil în spaţiul public?

Valeriu Ghileţchi: “Este mai greu să explic şi să înţeleg această decizie a Sinodului, pentru că, până în prezent, Biserica a păstrat o anumită distanţă. Este adevărat că Biserica dintotdeauna a influenţat procesele politice şi pe de o parte lucrul acesta nu este de condamnat pentru că menirea Bisericii este să aibă o influenţă benefică în societate. Cuvintele Mântuitorului: „Voi sunteţi sarea pământului, Voi sunteţi lumina Lumii” vorbesc despre această menire a Bisericii de a avea o influenţă în societate. Pe de altă parte, ca să se păstreze această distanţă şi să nu fie identificată Biserica cu o anumită forţă politică, pentru că în acest caz Biserica îşi asumă anumite riscuri şi riscuri destul de mari.”

Europa Liberă: Politicul este un tărâm cu nisipuri mişcătoare…. În ce măsură credeţi că ajungând ca instituţie pe acest tărâm biserica îşi poate pierde din credibilitate, din prestigiu, din – cum s-a autodefinit – calitatea de „for cu autoritate morală supremă?”

Valeriu Ghileţchi: “Este adevărat. Mie, lucrul acesta îmi aminteşte de o altă pildă a Domnului Isus, când el vorbeşte despre două case, o casă zidită pe stâncă şi alta zidită pe nisip. Construcţia acestui nou partid şi implicarea Bisericii deschis în sprijinul unui singur nou partid se aseamănă cu acea pildă a Domnului Isus legată de casa construită pe nisip. Eu cred că pe termen lung Biserica va avea de pierdut prin această implicare deschisă în favoarea unui partid politic din Republica Moldova. Nu există partid care să fie sigur de existenţa sa, de programul pe care şi-l propune, oricând poate să se compromită într-un fel sau altul şi atunci o asociere directă a Bisericii cu un anumit partid poate să compromită şi Biserica. Și apoi mai este un alt element, credincioşii oricum vor vota în funcţie de opţiunile personale pe care le au. Aduci o divizare şi în sânul credincioşilor, de aceea am spus că este foarte important să se păstreze această distanţă şi să nu se identifice Biserica cu o anumită forţă politică, dar să susţină anumite valori, anumite principii de valori spiritual morale şi oamenii să aibă anumită călăuzire din partea Bisericii, dar neapărat cu respectarea acestei distanţe dintre politic şi activitatea Bisericii propriu-zise.”

Europa Liberă: Adepţii transformării bisericii într-un forţă politică combativa ar putea spune că implicarea în politic n-ar fi chiar o noutate – chiar dvs, în calitate de lider al comunităţii baptiste aţi fost şi sunteţi foarte vizibil şi energic în politică. De ce vi s-ar permite Dvs, iar în cazul Bisericii Ortodoxe ar fi ceva reprobabil?

Valeriu Ghileţchi: “Mulţumesc pentru întrebare, chiar mă gândeam dacă o să-mi puneţi această întrebare sau nu. Anul trecut eram încă în calitate de Episcop al Uniunii Bisericii Creştine Evanghelice Baptiste din Republica Moldova. Din momentul când m-am lansat în politică mi-am spuspendat funcţia mea de episcop. Ulterior am transmis această funcţie unui alt slujitor al Bisericii şi m-am lansat în politică ca un cetăţean, pentru că conform mărturisirii credinţei pe care o avem şi conform legislaţiei Republicii Moldova, în calitate de cetăţean, orice credincios baptist, inclusiv un slujitor al cultului baptist, poate să se lanseze în politică din nume propriu, dar nu din numele cultului, din numele Bisericii pe care o reprezintă sau din care face parte. Ceea ce ţine de funcţia pe care o deţin pentru doi ani de zile de preşedinte al Federaţiei Baptiste Europene este o funcţie onorifică, nu este una executivă. Uniunea Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova face parte din Federaţia Baptistă Europeană şi este pentru prima oară când ne-a revenit nouă onoarea să deţinem această funcţie de preşedinţie în cadrul Federaţiei Baptiste Europene. Eu înţeleg că există, aparent, o anumită suprapunere, dar eu am tras acea linie de demarcare lasându-mă în politică şi nu am implicat cultul ca atare într-o activitate politică, tocmai din considerentele pe care le-am anunţat mai sus.”

Europa Liberă: Vă preocupă faptul că o biserică ortodoxă combativă politic ar putea tulbura armonia de până acum, aparentă cel puţin, în care au convieţuit biserica majoritară şi celelalte confesiuni?

Valeriu Ghileţchi: “Există o anumită îngrijorare pe care am exprimat-o chiar din momentul în care s-a lansat această iniţiativă de a introduce în şcoli în mod obligatoriu cursul Bazele Ortodoxiei. Consider că prin această iniţiativă şi dacă, eventual, s-ar ajunge la această obligativitate de a preda acest curs în şcolile noastre, s-ar încălca acele drepturi ale minorităţilor religioase şi, într-adevăr, s-ar putea pierde acea pace şi armonie care încă mai trebuie cultivată la noi în societate dar pe care o apreciem şi pe care o avem la ora actuală. Îngrijorarea îmi exprim în legătură cu această iniţiativă şi acum şi mai mult în legătură cu declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe.”
XS
SM
MD
LG