Linkuri accesibilitate

Plonjînd în murdărie









În fiecare vară, odată cu venirea caniculei, zeci de orăşeni încep a se scălda în lacurile năpădite de bacterii ale capitalei, a se bronza pe plajele murdare. Nimic nu-i opreşte pe aceşti kamikaze să plonjeze în apa tulbure-dubioasă, în care cîinii vagabonzi urinează pe mică de ceas. Nici inscripţia „Scăldatul e interzis!” afişată de jur-împrejurul lacurilor, nici avertismentele răspîndite de megafoanele îngrijitorilor lacurilor, nici concluziile triste ale Centrului de Medicină Preventivă, care ani de zile sînt aceleaşi: apa conţine bacili periculoşi, iar nisipul plajelor – ouă de helminţi aduse de cîinii hoinari.

Aşadar, aceşti oameni chinuiţi de arşiţă ignoră cu desăvîrşire avertismentele, se răcoresc, bălăcindu-se în apele murdare ale lacurilor chişinăuiene. Nu ai ce să le faci. Că doar nu le poţi interzice să sară în apă, nu?

Inconştienţa şi iresponsabilitatea lor e, fireşte, strigătoare la cer, chiar dacă, zice-se, ei nu au alternative. La rigoare, a existat de-a lungul anilor mereu o alternativă mai simpatică – marea Ghidighici, care, deşi nu e nici ea foarte curată, e totuşi mai acceptabilă decît lacurile din capitală. Atîta doar că drumul pînă la Ghidighici costă cîţiva lei, ceea ce pentru unii e o povară imensă.

Sau, iată, recent s-a redeschis după o sincopă îndelungată, bazinul „Lokomotiv”, destul de încăpător. Şi de ce dar nu se duc fanii lacurilor murdare la acest bazin cu apă curată? Pentru că şi acolo trebuie să plătească cîţiva lei?

Păi, atunci, dacă cu adevărat ne îngrijorează sănătatea acestor kamikaze, ar exista probabil o singură soluţie. Să coste şi scăldatul în lacurile murdare ale capitalei cîţiva lei, ba poate chiar mai mult, dat fiind faptul că fanii lacurilor murdare pot răspîndi bacilii. În aşa fel, presupun, lumea va alege scăldatul cu plată într-un bazin curat.

Ar mai exista o soluţie, dar ea ţine de domeniul fantasticului. Să redevină curate lacurile murdare. Asta chiar e imposibil, fără doar şi poate.
XS
SM
MD
LG