Linkuri accesibilitate

„Dacă e vorba să alegem împărat, pînă la toamnă vom chibzui şi pe cine”


Țăranii din Hoginești (Călărași) se preocupă mai puțin de politica de la tîrg și se luptă în schimb cu buruianul din lanuri și sărăcia care-i năpădesc







Localnicilor din Hogineşti, Călăraşi, nu le prea arde de referendum – la această concluzie am ajuns după ce am discutat în după-amiaza zilei de astăzi cu cîţiva dintre ei. Sătenii spun că, acum, principala lor preocupare este lupta cu buruianul din lanuri, dar şi cu sărăcia care le dă tîrcoale tot mai mult şi mai mult.

Cît despre politica de la târg, vorba mătuşii Maria Covali, pe care o întîlnesc la intrarea în sat venind de la deal, de la prăşit, o intereseaza exact atat cît interes manifestă şi politicienii pentru problemele ei cotidiene.

Maria Covali: “Noi nici televizorul nu avem acum cînd privi. Numai îl deschidem şi ascultăm cum va fi vremea şi atît. A doua zi – ne trezim la patru şi, haida, din nou. Ar fi bine dacă ar avea posibilitate ţaranul să-şi spună cuvîntul. Să vină politienii să vadă cum tragem noi sapa şi cum n-avem nimic în schimb. Nu primim nici o copeică, lucrăm şi noi cu ziua şi cît de scump ne ia pe pămîntul.”

La o poartă remarc cîţiva oameni care descarcă niste fîn dintr-o caruta. Unul dintre barbaţi, Leonid Gorea îmi spune că urmăreşte mersul lucrurilor de la capitală, dar ceea ce vede la televizor îl nemulţumeşte: „Comuniştii vor ei la conducere, ceilalţi vor ei la conducere. Se judecă ca nişte copii la şcoală. Democraţia e democraţie, dar ei trebuie să înţeleagă că un popor întreg trăieşte în sărăcie din cauza lor. La alegerile acestea tot se duce o leacă de capiică. Mai bine ar ridica pensia la un bătrîn.”

Căruţaşul, pe nume Traian Vacarciuc, spune însă că va merge negreşit la toamnă la referendum, pentru că este convins că preşedintele trebuie să fie ales de popor, nu de o mînă de parlamentari : „Numaidecît voi merge. Că e vorba să alegem împărat şi aşa am auzit că poporul va hotărî. Puterea toată e în popor. Şi vom găsi şi timp pentru asta. Da pînă la toamnă vom chibzui şi pe cine să alegem.”

În virtutea profesiei pe care o are, poştăriţa satului Maria Breahnă spune că ştie bine situaţia sătenilor şi crede că aceştia aşteaptă cu totul altceva de la politicieni decît referendumuri sau alegeri: „Cui trebuie asta? Pierdere de timp. Vremea s-o îngrelat de tot şi n-avem noi vreme să ne gîndim că acela nu e bun sau cela nu e bun. Fie cine o fi, numai să lucreze. Că tare grele vremuri am ajuns.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG