Linkuri accesibilitate

Partidul lui Pasat (ipotetic încă) - o filieră rusă?


Valeriu Pasat și Episcopul Anatolie
Valeriu Pasat și Episcopul Anatolie

Vitalii Portnikov: „Proiectul ar putea fi mai puțin rezultatul contactelor sale la Kremlin, cît încercarea de a găsi sprijin în conducerea de vârf a bisericii ortodoxe ruse”







Directorul Institutului de la Moscova pentru ţările CSI, Vladimir Jarihin spune că iniţiativa lui Valeriu Pasat privind înfiinţarea unui partid are dreptul la viaţă, dacă ea nu contravine Constituţiei şi legislaţiei Republicii Moldova. Va avea sau nu succes noua formaţiune politică, asta va depinde de faptul dacă Valeriu Pasat va intui sau nu predispoziţiile electoratului moldovean şi nu de dorinţa Moscovei, spune Vladimir Jarihin.

Vladimir Jarihin: „Nu prea înţeleg ce legătură are Moscova cu toate acestea. Vreau să spun că Patriarhul Kirill în repetate rânduri a subliniat că Biserica Ortodoxă Rusă nu este Biserica Ortodoxă a Federaţiei Ruse şi că ea activează nu numai pe teritoriul Rusiei, dar şi, spre exemplu, în Ucraina, unde are mai mulţi enoriaşi chiar decât în Rusia. De aceea, a construi asemenea legături - de felul Pasat, Biserica Ortodoxă Rusă şi guvernul Rusiei - ar fi, eu cred, într-o anumită măsură, pur şi simplu o speculaţie politică”.

Un alt analist politic de la Moscova, Vitalii Portnikov, comentator al postului de radio Liberty, nu exclude totuşi că proiectul lui Pasat ar putea să aibă sprijin în capitala rusă, dar nu neapărat în sfere politice, ci mai curând în zona bisericească. Spre deosebire de Georgia, unde biserica georgiană este autonomă faţă de Moscova, Republica Moldova, dar mai ales Ucraina, spune Vitalii Portnikov, ar fi zone de interes sporit pentru Patriarhul Kiril.

Vitalii Portnikov: „Trebuie să înţelegem un lucru foarte important. Moscova acum este foarte eterogenă. Şi de fapt, proiectul lui Pasat ar putea avea legătură mai puţin cu contactele sale politice din conducerea rusă, ci mai mult cu încercarea de a găsi înţelegere şi poate chiar sprijin divers în conducerea de vârf a bisericii ortodoxe ruse. Înţelegând foarte bine cât de importantă este pentru Patriarhul Kiril influenţa sa asupra fostelor republici sovietice, el ar putea să acţioneze anume în această direcţie. În Rusia există o concurenţă foarte serioasă între puterea laică şi cea religioasă, de fapt între trei centre de forţă: între Dmitri Medvedev, Vladimir Putin şi Patriarhul Kiril. Concurenţa acerbă care există acum între Dmitri Medevedev şi Vladimir Putin îi permite Patriarhului Kiril să spere la întărirea influenţei sale personale, din contul luptei care să dă între cele două centre de putere laice”.

Diferiţi oameni mizează pe diferite centre de putere şi de aceea, în opinia lui Vitalii Portnikov, ar fi o greşeală să crezi că influenţa rusească s-ar manifesta linear, adică direct şi nemijlocit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG