Linkuri accesibilitate

Barack Obama critică iresponsabilitatea concernului BP


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama






Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a acuzat compania BP de „nesăbuinţă” şi a promis că va obliga concernul britanic să plătească pentru efectele dezastruoase ale scurgerii de ţiţei din Golful Mexic. Într-o alocuţiune televizată Obama şi-a îndemnat compatrioţii să reducă dependenţa ţării de combustibilii fosili, adică petrol, gaze şi cărbuni.

Preşedintele Obama a spus că tragedia de pe coastele Golfului Mexic este cel mai puternic şi mai dureros argument în favoarea trecerii urgente la surse „curate” de energie. „Acum este momentul ca generaţia actuală să-şi asume misiunea naţională de a da frâu liber spiritului inovator american şi să preia controlul asupra propriului destin”, a spus Obama.

Alocuţiunea prezidenţială de marţi seară a venit pe fondul criticilor la adresa felului cum a reacţionat şeful Casei Albe la criza scurgerii de ţiţei, care durează de două luni. Sondajele de opinie sugerează că majoritatea americanilor au o părere proastă despre reacţia preşedintelui la ceea ce este deja cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.

Aseară, Obama a comparat criza din Golf cu „o epidemie” şi a promis că va face tot ce se poate face pentru a o rezolva. Preşedintele a mai spus că-i va cere preşedintelui concernului BP Carl-Henric Svanberg să aloce toate resursele necesare pentru compensarea muncitorilor şi a firmelor care au avut de suferit de pe urma comportamentului „iresponsabil” al companiei britanice. Obama a adăugat că procedurile de compensare vor trebui supravegheate de o structură independentă, nu de BP, pentru a se asigura corectitudinea procesului.

În discursul său de aseară, preşedintele american a cerut compatrioţilor să lupte cu ceea ce a numit „dependenţa” de hidrocarburi. „Ştim de decenii – a spus Obama – că zilele petrolului ieftin şi accesibil sunt numărate. De decenii vorbim de necesitatea ca America să pună capăt dependenţei sale vechi de un secol de combustibili fosili. Dar tot de decenii – a continuat preşedintele american – n-am făcut nimic... De fiecare dată, calea spre progres a fost blocată nu doar de lobby-ul petrolului, ci şi de lipsa curajului şi sincerităţii politice”.

Agenţiile de presă notează că deja Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat o lege a reformei energetice, dar ea are parte de o opoziţie puternică în Senat. Republicanii, care se opun în număr mare schimbărilor, au criticat deja şi alocuţiunea preşedintelui democrat Obama, spunînd că exploatează dezastrul din Golful Mexic în scopuri politice.

Scurgerea de petrol a început la 20 aprilie, când o plaformă marină închiriată de BP a explodat. Pata de petrol a murdărit deja 200 de kilometri de litoral, compromiţînd pescuitul şi turismul şi ucigînd fauna şi flora regiunii.

Cea mai recentă încercare a BP de a capta scurgerea, aducînd ţiţeiul la suprafaţă, este evaluată în mod diferit de diferiţi experţi. La fel de controversată este estimarea volumului de ţiţei scurs în mare de la începutul catastrofei. Unii spun că din ţeava ruptă în adâncuri au ţâşnit 15.000 de barili pe zi, dar alţii cred că ar fi vorba de 60.000 de barili.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG