Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Moldovenii obţin o perspectivă foarte clară de a putea circula fără vize”


Iurie Leanca și Štefan Füle
Iurie Leanca și Štefan Füle

Ministrul de externe moldovean subliniază importanța punerii tratativelor cu UE pentru liberalizarea vizelor exact în același context pe care l-au avut țările din Balcanii de Vest







Cu începere de ieri, doamnelor şi domnilor, a început numărătoarea inversă până în momentul – se crede nu prea îndepărtat – când cetăţenii Republicii Moldova vor putea circula liber în spaţiul Uniunii Europene. La Luxemburg, în cadrul Consiliului de Cooperare Republica Moldova – UE a fost lansat oficial dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Ulterior, la Bruxelles a avut loc prima Reuniune a Înalţilor funcţionari din cadrul acestui dialog. Am stat de vorbă în seara zilei de ieri cu domnul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă pe care l-am rugat să concretizeze semnificaţia evenimentului produs ieri.

Iurie Leancă: „Ca să înţeleagă mai bine cetăţenii noştri care este semnificaţia evenimentului care ţine de lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, pot să citez un sus-pus funcţionar de la Comisia Europeană care a spus că evenimentul respectiv este un jalon foarte important şi o fază calitativ nouă în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.”

Europa Liberă: Apropo, dle ministru, Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate Stefan Fule a declarat la lansarea dialogului că este „incredibil cât de mult a reuşit să realizeze Republica Moldova în doar câteva luni sub aspectul apropierii de UE”. Cît de credibilă este, dle ministru, posibilitatea de a obţine acest regim de vize într-un termen cât mai restrâns cu putinţă un an, doi, poate?

Iurie Leancă: „În momentul în care dvs îl citaţi pe dl Fule care, pe de o parte este unul dintre cei mai sus-puşi funcţionari europeni care se ocupă de regiunea noastră într-o manieră foarte profesionistă, dar şi cu anumită dedicaţie personală, dacă doriţi, deci credibilitatea a ceea ce spune dânsul şi evaluarea pe care o face vizavi de felul cum ne-am mişcat până astăzi cred că e un punct de referinţă. Ceea ce a spus dânsul despre felul în care ne-am mişcat până acum este, dacă doriţi, un argument foarte puternic că Guvernul va continua să se mişte în acest sens cu aceeaşi dedicaţie, cu aceeaşi competenţă şi responsabilitate. Astăzi încă e devreme să vorbim despre termeni foarte precişi, ceea ce este foarte important este că nu suntem primii care vom parcurge acest proces. Există anumite experienţe deja ale ţărilor din Balcanii de Vest, este foarte important ca acest dialog privind vizele să-l punem exact în acelaşi context pe care l-au avut Macedonia, Serbia sau Muntenegru şi putem să ne reperăm la viteza pe care dânşii au avut-o mişcându-se în acest sens. Noi mai avem câteva faze foarte importante de parcurs din momentul în care am demarat acest dialog care ne va permite să ajungem la un regim fără de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, care vor vrea să se deplaseze în spaţiul Shengen, în spaţiul european, şi în acest sens am avut discuţii foarte punctuale cu colegii din Comisia Europeană informându-i ce am făcut până acum. Au fost foarte impresionaţi. Le-am prezentat în scris tot ce am reuşit până acum, dar şi paşii următori.”

Europa Liberă: Apropo, dle ministru, Comisia Europeană va trimite în curând o misiune de evaluare la Chişinău care ar urma să ofere recomandări foarte exacte privind paşii pe care Republica Moldova ar trebui să-i facă în continuare privind liberalizarea regimului de vize. Ce paşi exact ar mai trebui să facă Republica Moldova, dle ministru?

Iurie Leancă: „De fapt, v-aţi referit la această misiune care urmează să ne viziteze şi ne va vizita într-o perspectivă foarte apropiată. Dânşii urmează să examineze cadrul legal dar şi practicile pe care le avem noi din punct de vedere al corespunderii standardelor impuse de UE. Discuţia pe care am avut-o a arătat încă o dată că, în linii mari, cunoaştem problemele dar şi realizările pe care le avem astăzi. Acum două săptămâni o echipă de experţi polonezi s-a aflat la noi şi ne-a facut un fel de scanare a situaţiei noastre. De ce menţionez acest lucru? Pentru a demonstra că noi nu aşteptăm o vizită formală şi oficială. Avem o deschidere şi o cooperare foarte bună cu câteva ţări importante din UE care ne ajută să anticipăm anumite lucruri, astfel încât, în linii mari, ştim foarte bine care sunt obiectivele. Ştiţi că prin dispoziţia premierului a fost creat acest grup de lucru pe care am onoarea să-l conduc şi am avut deja două şedinţe foarte eficiente de altfel şi sunt foarte mulţumit de randamentul cum lucrăm cu colegii din ministere şi instituţiile angajate. Ne vom mişca săptămânal sau în cel mai rău caz o dată la două săptămâni şi ne axăm exact pe deficienţe. Avem un plan foarte bine pus la punct, nu ne mişcăm pe luni sau ani, dar în termeni de săptămâni şi atunci când vor veni cei de la Comisia Europeană cu această misiune de evaluare, nivelul nostru de pregătire va fi mult mai avansat decât chiar unde suntem noi astăzi.”

Europa Liberă: Mişcarea spre un regim liberalizat de vize pentru Republica Moldova înseamnă şi o mişcare spre soluţionarea conflictului transnistrean, au sugerat în repetate rânduri oficiali moldoveni. Dumneavoastră, dle ministru, chiar credeţi că deschiderea frontierelor pentru cetăţenii moldoveni ar putea tăia nodul grodian al conflictului transnistrean, ca să spunem aşa?

Iurie Leancă: „Ceea ce au spus reprezentanţii autorităţilor moldoveneşti a fost faptul că doar odată cu modernizarea, europenizarea malului drept al Republicii Moldova se va crea un pol de atractivitate pentru concetăţenii noştri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru. Acest element la care v-aţi referit, bineînţeles că e unul foarte important în crearea acestui sistem atractiv pentru cei din Transnistria, pentru a-i face să înţeleagă că doar fiind parte a unei ţări integre, cu o perspectivă foarte clară, europeană, va aduce nu doar confort dar şi multe drepturi şi beneficii pentru cetăţenii din Republica Moldova, ar putea să fie un stimulent foarte puternic. Sunt convins că şi regimul fără de vize la care vom ajunge într-o perspectivă deloc îndepărtată, va juca un anumit rol în acest sens, mobilizându-i şi făcându-i să înţeleagă mult mai bine pe concetăţenii noştri din Transnistria care-i avantajul convieţuirii în cadrul unui stat, Republica Moldova.”

Europa Liberă: Mulţi, dle Leancă, îşi imaginează cu greu că UE ar putea oferi un regim liberalizat de vize pentru Republica Moldova în condiţiile în care aceasta, iată, nu îşi poate controla o parte considerabilă din frontiera sa estică.

Iurie Leancă: „În primul rând, cred că am putea vorbi în termeni mai puţini eufemişti, ca cetăţeanul din Republica Moldova să înţeleagă exact ce înseamnă regim liberalizat de vize. De fapt vorbim despre un regim fără de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, cei care doresc să călătorească în Uniunea Europeană. În ceeea ce priveşte existenţa conflictului transnistrean şi o consecinţă a acestui conflict, faptul că nu controlăm încă un segment important din frontiera estică a Republicii Moldova, nu este un impediment. Vă spun asta în cunoştinţă de cauză şi cu toată responsabilitatea. Există şi alte situaţii comparabile cu situaţia pe care o avem noi, dar aceste ţări deja beneficiază de regim fără de vize. Este adevărat că prezenţa conflictului şi faptul că nu controlăm noi frontiera complică puţin lucrurile, dar există soluţii, precedente în acest sens, în linii mari ştim ce trebuie să facem, avem o înţelegere bună în acest sens cu partenerii europeni şi nu va constitui acest împiediment o barieră în obţinerea unui regim fără de vize.”

Europa Liberă: Dle ministru, există opinii potrivit cărora niciun stat din Parteneriatul Estic nu poate obţine un regim de vize mai liberal decât cel pe care UE îl va oferi Rusiei. Dvs cum puteţi contrazice asemenea păreri?

Iurie Leancă: „Nu intenţionez să contrazic pentru că nu am auzit la niciunul din partenerii şi prietenii noştri europeni o astfel de abordare. Nu este una corectă şi ţine doar de domeniul speculaţiei. Vreau să vă mărturisesc foarte sincer că o aud pentru prima dată.”

Europa Liberă: Republica Moldova intră foarte curând într-o perioadă destul de fierbinte electorală. Nu va fisura această situaţie instituţiile responsabile de aplicarea reformelor, nu va afecta acest proces de mişcare spre liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „Pe parcursul şedinţei Consiliului de Coorperare de astăzi, de la Luxemburg, premierul dar şi alţi colegi din delegaţie au reiterat că motivaţia noastră şi determinarea este de a promova, în continuare, reformele la care ne-am angajat în septembrie anul trecut. Nu va fi diminuată sau cumva afectată de faptul că, într-adevăr, în noiembrie am putea avea alegeri parlamentare şi eventual prezidenţiale anticipate. E adevărat că înainte de alegeri atenţia jucătorilor politici va fi canalizată spre campanie şi alegeri, dar ceea ce ne-am propus noi şi cred că am realizat în mare parte a fost să creăm instituţii ale statului care sunt axate pe nişte obiective foarte clare – realizarea angajamentelor pe care şi le-au asumat. Am toată motivaţia să cred că vor continua realizarea angajamentelor cu aceeaşi responsabilitate şi chiar în contextul în care ne vom angaja în campania electorală.”

Europa Liberă: Pe această notă optimistă vă mulţumim foarte mult pentru acest interviu.

Iurie Leancă: „Cu multă plăcere şi cred că nota optimistă este una foarte potrivită pentru ceea ce s-a întâmplat. Pentru prima dată cetăţenii noştri obţin o perspectivă foarte clară de a putea circula fără vize, fără a fi trataţi drept cetăţeni de alt grad sau de altă categorie, dacă doriţi, aşa cum se mai întâmplă atunci când umilitor trebuie să facem acest proces de solicitare de vize şi aşa mai departe. Sunt opimist pentru că am demonstrat în această perioadă foarte scurtă că, aşa cum a spus şi Comisarul Fule, putem, ştim ce dorim şi vom reuşi.”
XS
SM
MD
LG