Linkuri accesibilitate

Guvernul premierului Boc scapă de moțiunea de cenzură


Proteste sindicale în fața Parlamentului
Proteste sindicale în fața Parlamentului

Opoziția social democrată anunță o viitoare moțiune, iar observatorii se așteaptă la o apropiată remaniere guvernamentală







Motiunea de cenzura "Opriti genocidul social" depusa de socialisti impotriva masurilor de austeritate asumate de Guvernul Roman a fost votata de liberali si socialisti dar si de mai multi parlamentari care sustin puterea. Opt voturi i-au lipsit astazi opozitiei pentru a darima executivul de la Bucuresti. Practic pentru sustinerea guvernului au votat 197, iar impotriva 228. Potrivit Constitutiei din Romania pentru caderea guvernului era insa nevoie de 236 de voturi. Socotelile arata, insa, ca actualul arc guvernamental ar putea pierde curind majoritatea in parlament, fiindca astazi au votat mai multi impotriva guvernului, decit pentru sustinerea lui, fara sa intruneasca totusi pragul constitutional care cere o majoritate calificata din totalul de 471 de parlamentari.

Liderul socialistilor, Victor Ponta a spus astfel ca executivul roman nu mai are legitimitatea necesara pentru a conduce tara. Opozitia s-a grabit sa promita o noua motiune de cenzura, in vreme ce liberalii spun tot mai insistent ca presedintele Traian Basescu ar trebui suspendat.

Probabil ca urmeaza o remaniere guvernamentala in Romania, pentru a reface imaginea sifonata a puterii, in vreme ce legile austeritatii ar putea intra in vigoare incepind cu luna viitoare.

Circa 3000 de sindicalisti strinsi in jurul sediului legislativului roman l-au huiduit pe seful executivului Emil Boc, in timp ce-si tinea discursul in care apara guvernul pe care-l conduce. “Tara intra in incapacitate de plata” a avertizat premierul roman daca nu vor fi taiate pensiile cu 15 la suta si salariile cu 25 la suta. Emil Boc a explicat de la tribuna parlamentului ca in absenta acestor reduceri, Romania va ma avea nevoie de 11 miliarde de euro pentru a face fata unui deficit bugetar care ar putea depasi 9 la suta. Premierul roman a acuzat opozitia ca in perioada 2007-2008, cind se inregistrau cresteri economice de aproape opt la suta, liberalii si socialistii au continuat sa faca datorii, astfel incit deficitul preluat de actualul arc guvernamental a fost de 5,4 la suta.

Asadar legile austeritatii, gindite de guvernul roman pentru a depasi criza economica, au trecut de parlament, dar exista inca riscul sa se impotmoleasca la Curtea Constitutionala.
XS
SM
MD
LG