Linkuri accesibilitate

Theodor Baconschi despre netezirea parcursului european al Moldovei


Criza economică și șansa apariției unor adevărați oameni de stat (Evenimentul zilei)







Site-ul Hotnews preia stirea ca referendumul pentru introducerea studiului obligatoriu al religiei ortodoxe in scoli a fost interzis de Curtea de Apel din Republica Moldova. Initiativa apartinea fostului sef al Serviciilor de Informatii si securitate, Valeriu Pasat. Hotnews precizeaza ca hotararea Curtii de Apel este raspunsul la sesizarea semnata de 17 organizatii nonguvernamentale, care au reclamat incalcarea dreptului constitutional de libera alegere a religiei.

Despre perspectiva si contextul relatiilor romano-moldovene se vorbeste astazi intr-un interviu cu ministrul roman de externe Theodor Baconschi, consemnat de Sabina Fati in Romania libera. Una dintre intrebari a vizat capacitatea Rusiei de a influenta apropierea rapida dintre cele doua state. Potrivit lui Baconschi, Moscova are parghii sa influenteze acest proces pentru ca deja controleaza regimul separatist de la Tiraspol si pentru ca influenteaza o parte din economia tarii prin investitii si prin minoritatea rusofona. Seful diplomatiei romane crede insa ca noua abordare romaneasca, de a netezi parcursul european al Moldovei, e de natura sa neutralizeze influenta generica a Rusiei peste Prut. Pozitia Romaniei privind situatia din Transnistria este ca trebuie pastrata integritatea teritoriala a Republicii Moldova, a mai declarat Baconschi pentru Romania libera. El a vorbit pe larg si despre subiectul South Stream: un proiect sustinut de Bucuresti, ca toate proiectele energetice care pot proteja Europa de folosirea politica a resurselor.

Unul dintre editorialele zilei, cel semnat de Ioana Lupea in Evenimentul zilei, conta ferm pe respingerea motiunii de cenzura introdusa in Parlamentul de la Bucuresti de social-democrati. Argumentele aduse in sprijinul aceste convingeri sunt dorinta democrat-liberalilor de a ramane la putere si teama partidelor de opozitie de a-si irosi capitalul electoral intr-o perioada de criza. Cu putin noroc, criza economica ar putea aduce la lumina adevarati oameni de stat, care sa ia locul politicienilor nesiguri, interesati si lipsiti de viziune, atat de la putere, cat si din opozitie, arata Lupea. Singurul care s-a apropiat de aceasta statura a “omului de stat” a fost presedintele Traian Basescu, care a ratat insa de putin, anuntand cu o intarziere de aproape un an necesarele masuri de austeritate.
XS
SM
MD
LG