Linkuri accesibilitate

15.06 - 10 ani de la mineriadă justiția continuă să tacă


De ce n-a fost folosită ca probă în justiție incitarea la violență din discursul televizat al lui Ion Iliescu din 14 iunie 1990?


15 iunie 2000

Actualitatea Româneasca. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

10 ani de la mineriadă justiția continuă să tacă
.

La 10 ani dupa mineriada din 1990, justitia inca nu si a spus cuvintul. Prin fisetele de la Parchetul General s-ar fi adunat, sustine generalul Dan Voinea, seful acestei instante judiciare, destule marturii care sa ateste incalcarile legii comise de diferite institutii ale statului in acel moment. Domnul Voinea sustine ca au fost morti si raniti.

Faimosul discurs televizat al presedintelui de atunci, Ion Iliescu prin care acesta chema minerii la Bucuresti, cit si multumirile ulterioare adresate acestora sunt de notorietate.

Presedintele asociatiei victimelor mineriadelor, Vasile Ene sustine ca decizia a apartinut intregului Front al Salvarii Nationale: „Pe data de 11 iunie, conducerea FSN-ului de atunci, in frunte cu Iliescu si Petre Roman s-au hotarit sa termine cu Piata Universitatii.”

Europa Liberă: S-a emis vreo hotarire scrisa pentru evacuarea pietei?

V. Ene: „Dupa aceasta data de 11, pe data de 12 au fost intrunite toate fortele. Deci - sefii FSN-ului i-au chemat pe ministrul de interne, pe seful politiei capitalei, pe primarul capitalei, pe seful de la politie, SRI, de la.. de peste tot. S-a facut un consiliu si un plan de bataie.”

Gabriel Andreescu, fost membru al CPUN, co-presedinte la APADOR CH : „In CPUN, permament Ion Iliescu incerca sa introduca un fel de motiune prin care CPUN-ul sa condamne si sa ceara autoritatilor maturarea Pietei Universitatii. (...) Ion Iliescu a amintit ca vor fi suspendate anumite ziare, cum sunt Romania Libera, 22, nu imi amintesc daca mai erau si altele, cred ca Expres, trecute pe aceasta lista. Dupa cum stim, declaratia respectiva a fost insotita de atacurile propriu zise ale minerilor.”

Primarul Dan Predescu ar fi dat minerilor adresa revistei 22 spune Vasile Ene.

V. Ene: „Pe data de 11 s-au trasat sarcini foarte clare. N. S. Dumitru si cu Dan Iosif trebuiau sa se ocupe de sindicatele din Bucuresti, in caz ca nu reuseau, Gelu Voican Voiculescu deja era trimis in Valea Jiului sa ia legatura cu oamenii lui de acolo.”

Juristul Corneliu Turianu, actualmente senator independent a confirmat ca discursul lui Ion Iliescu televizat in 14 iunie 1990, prin care chema minerii la Bucuresti poate constitui proba in justitie pentru inculparea acestuia.

C.Turianu: „Poate fi folosita ca o proba in justitie. Da! Acolo s-a socotit ca a fost vorba de incitare, daca imi aduc bine aminte, la vremea respectiva.”

Europa Liberă: Deci incadrarea ?

C. Turianu: Incitare la violenta, cumva, cum ar veni.

Faptul ca justitia nu i-a pus sub acuzare pe cei vinovati ar putea fi explicat de faptul ca procurorii care au instrumentat cazurile ar fi fost apropiati de Ion Iliescu, dar dupa 1996, lucrurile se puteau schimba. Presedinta Aliantei Civice, Ana Blandiana continua sa astepte interventia justitiei in acest caz.

A. Blandiana: „Nu era vorba despre un adevar juridic. Pentru ca de altfel, toti il cunoastem. Trebuie insa demonstrat juridic pentru ca sa nu mai poata fi contestat. In acest sens, nu societatea civila este cea care trebuie sa o faca, Alianta este numai o parte a ei, si ea a facut-o tot timpul.”
XS
SM
MD
LG