Linkuri accesibilitate

Fotbalofob în zodia ”mondialelor”


Dan Alexe: Fotbalul degajează o ideologie totalitara: cei care nu împărtășeșc fervoarea și extazul fidelilor sunt văzuți drept niste neoameni





De cand a inceput campionatul de fotbal, oamenii pe care acest divertisment planetar si totalitar ii lasa cu totul indiferenti, si din care fac parte, au trebuit sa isi inventeze o serie intreaga de subterfugii de supravietuire sociala. Tot felul de trucuri pentru a evita discutiile despre fotbal, pentru a nu ajunge in situatia in care nu mai poti da inapoi si trebuie sa formulezi incredibilul adevar: nu, fotbalul nu ma intereseaza catusi de putin, mi se pare un joc pueril in zilele in care ma simt generos, altminteri il gasesc nociv. Nociv prin felul in care ii face pe oameni, in special in tarile sarace, sa-si viseze salvarea din saracie prin fotbal, ceea ce cred masele de parinti care isi imping copiii sa se arunce naiv in vulgaritatea sportului profesional, in loc sa-i incurajeze sa invete limbi straine, sau fotografia, sau oriceva altceva util, placut si rezonabil.

Nu cred in fotbal ca mecanism de apropiere intre culturi, pentru ca am vazut de mai multe ori, aici in Bruxelles, in plin centrul orasului, incredibila violenta si vulgaritate a suporterilor care se incaiera si care distrug vitrine si masini si ataca trecatorii. La urma urmei, in Bruxelles a avut loc acum 25 de ani dezastrul de pe stadionul din Heyzel, cand infruntarile dintre huliganii britanici si suporterii italieni au facut 39 de morti.

Lumea fotbalului, cu meciurile sale trucate, incultura abisala si aroganta jucatorilor vedete, salariile obscene pe care le primesc acesti oameni dintre care majoritatea nu au niciun talent personal in afara de acela de a sti sa loveasca intr-o minge umflata, totul ma oripileaza si prefer sa ma tin departe de asta. Fac insa parte dintr-o categorie oprimata, iar zilele astea o simt din nou, asa cum se intampla la fiecare campionat, sau meci considerat important. Cea mai buna metoda, care insa nu poate fi intotdeauna aplicata, este evitarea discutiei. Nu, nu stiu care a fost rezultatul aseara si nu ma intereseaza sa aflu daca cutare penalty a fost justificat sau nu.

Intr-atat de mult promotorii acestui spectacol totalitar au reusit sa ne conditioneze, incat cei care pur si simplu se tin deoparte de lumea fotbalului sunt priviti ca niste infirmi. Si in asta fotbalul arata ca degajeaza o ideologie totalitara: ca in orice cult, sau secta, cei care nu impartasesc fervoarea si extazul fidelilor sunt vazuti drept niste oameni bizari, incompleti, suspecti, sau demni de mila... pe scurt, niste neoameni. Unul din acestia va ureaza o saptamana buna, in care el se va tine departe de televizor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG