Linkuri accesibilitate

14.06 - București: Dosare preselectate, fragmentate și manipulate


Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

CNSAS îşi suspendă temporar investigaţiile pentru că nu are acces la dosarele deținute de SRI, iar membrii colegiului se declară obstrucţionaţi de acest principal deţinător al arhivelor fostei Securităţi


14 iunie 2000

Dosare preselectate, fragmentate și manipulate. (Corespondent Ara Șeptilici).

Membrii Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţin într-un comunicat de presă că au certitudinea că dosarele care le sunt furnizate, au fost pre-selectate, fragmentate şi modificate în structura și conţinutul lor.

Horia Roman Patapievici, membru al CNSAS: „Am să vă dau un singur exemplu, pentru că exista o graniță foarte neclară între ceea ce poate fi spus și ceea ce nu poate fi spus, dar, cu siguranţă, un lucru poate fi spus - iata situația unui dosar care începe cu un anumit cuprins. În care se spune că dosarul conține urmatoarele documente şi te uiţi și vezi ca unele sunt lipsă. Intrebat deţinătorul de arhivă răspunde că da, este stupefiant, sunt lipsă.. dar nimeni nu e tras la răspundere, nimeni, pe de altă parte nu îşi asumă cu seriozitate posibilitatea că aceste dosare să fi fost de fapt manipulate şi să se declanşeze o anchetă în interiorul instituţiei pentru a vedea ce se intimpla cu lipsurile din aceste dosare.”

Preşedintele CNSAS Gheorghe Onişoru confirmă acest fapt, fără a spune despre ce dosare este vorba: „Avem informaţii, avem, deci, din dosarele pe care le-am văzut, se pare că au fost, s-a mai umblat la ele şi nu avem un acces deplin la arhivă, aşa cum spune legea.”

Potrivit regulamentului de funcţionare al CNSAS, SRI ar trebui să pună la dispoziția colegiului orice document din arhivă în baza unui protocol. SRI însă refuză să semneze acest protocol, fără de care CNSAS nu poate avea acces la arhive.

Horia Roman Patapievici: „Protocolul a fost formula la care Colegiul Consiliului a ajuns împreună cu deţinătorii actuali de arhive, pentru ca să facă lucrul comod şi cursiv. Din păcate, cu unele institutii acest lucru nu s-a putut realiza, cu altele da și aici modelul este Ministerul Apararii Naţionale, cu altele nu..., și exemplul rău aici este SRI. Gindiți-vă cam cum ar funcţiona lucrul în viziunea acelora de la SRI: noi am fi un fel de birou de presă asociat SRI-ului.”

Membrii CNSAS sunt hotărîți să aduca cazul în fața Consiliului Suprem de Apărare a Tării, dacă situaţia nu se rezolvă.
XS
SM
MD
LG