Linkuri accesibilitate

Autoritățile de la Bișkek nu sînt în stare să pună capăt conflictelor din sudul țării


Osh
Osh

Ciocnirile dintre kirghizi și uzbeci la Osh și Jalal Abad s-au soldat cu apropate 100 de morți și peste 1200 de răniți - Minoritatea uzbecă încearcă să se refugieze în Uzbekistan - Rusia trimite noi trupe pentru a-și apăra bazele militare




Locuitorii orașului kirghiz Osh au fost martorii intensificării ciocnirilor armate dintre etnici uzbeci și kirghizi în cea de a treia zi a tulburărilor din sudul Kirghistanului. Cel puțin 97 de oameni și-au pierdut viața și peste 1200 au fost răniți de la izbucnirea revoltei în urmă cu trei zile. La Osh unde s-au înregistrat ciocnirile cele mai sîngeroase, martori oculari vorbesc de zeci de cadavre pe străzi și de incendii care au distrus mare parte din oraș. Printre clădirile afectate se află sediile mai multor instituții guvernamentale.

Agențiile de presă relatează că zeci de mii de etnici uzbeci încearcă să se refugieze în Uzbekistan pentru a scăpa cu viața din tulburările care au atins o intensitate nemaiîntîlnită de la revolta din aprilie care a dus la înlăturarea de la putere a președintelui Kurmanbek Bakiev.

Tulburările interetnice de la Osh
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00
Link direct


Între timp, Rusia a dislocat în Kirghistan un batalion cu 650 de soldați, a cărui misiune este să asigure protecția bazelor militare ruse din țară.

Președintele interimar de la Bișkek Roza Otunbazeva a recunoscut că autoritățile centrale au pierdut controlul la Osh în ciuda faptului că au trimis în zonă noi unități armate pentru a întări forțele locale. Trupele guvernamentale au primit de asemenea dreptul de a folosi muniție de război și de a trage cu scopul de a anihila adversarul.

Etnicii uzbeci reprezintă circa 14% din populația Kirghistanului. În regiunea orașelor Osh și Jalal-Abad uzbecii formează însă o treime din locuitori. În timp ce uzbecii susțin în general guvernul interimar de la Bișkek, kirghizii din zonă sprijină clanul fostului președinte Bakiev.

La 12 iunie, autoritățile au decretat o mobilizare parțială. Totodată guvernul interimar a apelat la Moscova, cerîndu-i să contribuie la calmarea situației. Rusia a ripostat că nu este dispusă să trimită singură trupe de menținere a păcii. Autoritățile ruse au dat însă asigurări că situația din Kirghistan va fi pe agenda reuniunii de la 14 iunie a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte mai multe foste republici sovietice.

Pe de altă parte, agențiile de presă ruse și kirghize relatează că la baza aeriană de la Kant au aterizat 3 avioane IL-76 cu trupe de elită ruse a căror sarcină este să întărească securitatea militarilor ruși și familiilor lor dislocați în Kirghistan.
XS
SM
MD
LG