Linkuri accesibilitate

Moldovenii nu pot vota nici prin poştă, nici prin internet, nici prin sms


Confruntați cu o dispersare a electoratului în toate colțurile Europei, autoritățile vor să deschidă secții de votare în mai multe orașe străine cu concentrații mari de migranți moldoveni




În toate scrutinele electorale de pînă acum, puţin peste un procent din cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă peste hotare au participat la vot. Din varii motive, începând cu interesul scăzut al emigranţilor faţă de procesul politic din ţara pe care au lăsat-o în căutarea unui trai mai bun şi pînă la problemele legate de deplasarea spre un punct de vot.

Asta pentru că moldovenii nu pot vota nici prin internet, nici prin poştă sau sms-uri, nici prin persoane terţe şi nici în ajun de ziua alegerilor - practici existente în multe state ale lumii cu un înalt nivel al migraţiei de muncă.

Confruntaţi cu un electorat rural dominat de nostalgii comuniste, mai mulţi actori electorali de opoziţie implicaţi în campaniile de anul trecut şi-au îndreptat atenţia asupra comunităţilor de moldoveni din afara graniţelor, care ar număra potrivit diverselor estimări peste un milion de cetăţeni. Numai că guvernarea comunistă de atunci nu a acceptat să anuleze restricţiile ce nu admit puncte de vot decît în sediile misiunilor diplomatice moldoveneşti.

Dar situaţia este pe punctul de a se schimba. Este aproape sigur că deja la referendumul programat de noile autorităţi pentru prima jumătate a lunii septembrie, secţii de vot vor exista şi în afara ambasadelor sau consulatelor, în mai multe oraşe străine cu concentraţii mari de migranţi moldoveni.

Gheorghe Rusnac, ambasadorul Republicii Moldova în Italia, unde potrivit datelor oficiale ar exista în jur de 150 de mii de cetăţeni moldoveni angajaţi pe baze legale, salută intenţia autorităţilor de a aduce urnele de vot mai aproape de potenţialii votanţi. Dar, spune diplomatul, s-ar cere şi alte măsuri, dacă autorităţile vor să obţină un nivel mai mare de participare la vot:

„Cetăţenii noştri sunt în toată Italia – în regiunea Veneto îs vreo 27 de mii, în Emilia Romagna - undeva 16 mii, în Lombardia vreo 10 mii. Trebuie de avut în vedere că transportul în Italia este foarte scump. Şi nu-i vorba de 5 euro, da de 180 şi chiar 300 de euro. De aceea, ar fi bine chiar ca partidele să se gîndească şi cum să-i transporte pe cei din zone îndepărtate spre punctele de vot.”

Ce împiedică însă Moldova să permită cetăţenilor săi să voteze prin intermediul internetului? Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, spune că deocamdată autorităţile nu sunt pregătite să asigure siguranţa votului, din care motiv măsura va mai întîrzia o vreme: “Despre votul pe internet putem discuta în termeni reali către următorul ciclu electoral, adică spre 2014. Trebuie să vedem cum asigurăm identificarea cetăţeanului la distanţă şi autentificarea opţiunii lui. La aceste probleme noi muncim în prezent,” a spus Europei Libere, secretarul CEC, Iurie Ciocan.
Previous Next

XS
SM
MD
LG